Artist Corner Към рубрика

АНГЕЛ АНГЕЛОВ

Представи ни се.
Здравейте, казвам се Ангел. Занимавам се с илюстрация и графичен дизайн. В момента живея в Бруклин и имам котка. Завършил съм художествената гимназия в Бургас. След това продължих във факултета по изобразително изкуство във Велико Търново.

Повече илюстратор или повече графичен дизайнер си?

Границата е тънка и въображаема. Да кажем, че имам определена графична естетика, която се изявява под различни форми. В момента мисля че съм повече илюстратор, отколкото графичен дизайнер. Доскоро беше обратното.


Кои са нещата, които провокират творческите ти импулси?
Нещата с източно-европейска естетика на 70-те и 80-те години. Специално графични биеналета, плакати, български или чешки детски книги и анимация от този период са ми повлияли много творчески. Също ретро играчки или битови предмети от забутани антикварни магазини. Там откривам доста интересни и странни находки.

Какво ти дава и какво ти взима живота и работата в Ню Йорк?
Ню Йорк е много динамичен и хаотичен град. Като един от центровете на световната култура там винаги има какво да се види. Нещата стават бързо и наведнъж. Градът е неспиращ порой от нови идеи, таланти, събития и микс от етническо разнообразие. За съжаление, напоследък корпоративната посредственост и шаблонна комерсиализация заплашват да разрушат творческото сърце на града и да го превърнат в увеселителен парк за милионери.

А какво ти дава творчески Бургас?
Бургас винаги ще остане за мен градът на моето детство. Тук виждам несъвършенства, които ме радват. Харесва ми пъстрият микс от текстури, сгради и огради. В града все още на места прозира старото лице на соц-а, нещо, което не мога да видя никъде другаде по света. Бих се радвал, ако общината цени, уважава и съхранява тази история. 
Има и някакъв странен комфорт във факта, че в това стресиращо съвремие, свят с ежеминутни метаморфози, Бургас е място, в което нищо не се променя (с изключение на вариращия брой чадъри по главните улици). Като че ли има невидима мембрана, която обгръщаща града, изолирайки го от бедствия, но и от еволюцията и културния обмен.

Кои са топ 3 нещата, които най-силно са те впечатлили визуално в последно време?
1.Street art в квартала, в който живея в момента (Бушуик в Бруклин) успява да устои на комерсиализацията и джентрификацията на Ню Йорк, засега, и ме вдъхновява ежедневно с нови неща. Нещо като мини-ренесанс е в момента по отношение на уличното изкуство, всеки ден изникват нови murals ( бълг: "стенописи" ), творци от цял свят идват за да оставят изкуството си по стените на квартала. Буквално на всяка пресечка се сблъскваш визуално с нещо супер яко, което е възникнало предната вечер, например.

2. Tribal и Фолк art секцията в Метрополитън музей са неизчерпаем източник на вдъхновение за мен лично, мога да прекарам цял ден там, със скицник в ръка. Костюми за странни ритуали, невъзможни музикални инструменти, маски с богати текстури, направени от незнайни органични материали: пълна лудост и страхотна храна за въображението!

3. Експозиция на индустриален дизайн която видях скоро в МОМА, обхващаща 60те - 80те години и по-специално нещата на Dieter Rams с невероятния си минимализъм и прецизност, стоящи повече от актуално в днешни дни, въпреки че са сътворени преди повече от 50 години.

 

Открий света на Ангел на:

angelangelov.com

nybull.com

anguelanguelov.tumblr.com

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н