Artist Corner Към рубрика

7000 НЮАНСА


илюстрация: Севда Семер

Много хора не могат или не искат да взимат отговорни решение за себе си и своя живот. Има обаче и такива, които могат и искат, но нямат тази свобода. Отнета им е. Представете си живот, в който не ви е позволено да вземете нито едно решение за себе си. Това се нарича запрещение. В България над 7000 души са поставени под запрещение. Те не могат да работят, да се женят, да решават къде и с кого да живеят…


илюстрация: Елица Сърбинова

илюстрация: Даниела Янкова
Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН изисква всички форми на запрещение да бъдат отменени. Тя е ратифицирана от България още през 2012 г., което задължава държавата да промени законодателството си. Запрещението обаче продължава да съществува. То „инвалидизира“ много повече от самите увреждания на хората, поставени под такъв режим. 


илюстрация: Деница Бояджиева

илюстрация: Албена Цонева - Albena Limoni

Алтернативата на запрещението се нарича подкрепено вземане на решения. То се основава на връзката на доверие, която всеки човек, дори с уврежане, може да изгради с друг или с група лица, които да го подкрепят.снимки: Вера Гоцева

За да предизвикат промяна в посока на подкрепеното вземане на решения, Fine Acts с подкрепата на Българския център за нестопанско право въвличат група от седем графични творци, илюстратори и фотографи в създаването на специализирано издание - зин, който разказва за каузата и неформално носи името “7000”. Автор на текста е Яна Бюрер Тавание, а на визиите - Борислава Караджова - Borislava Willnevermadeit, Албена Цонева - Albena Limoni, Даниела Янкова, Деница Бояджиева, Елица Сърбинова, Севда Семер, Вера Гоцева – Lomovera. 


илюстрация: Деница Бояджиева

илюстрация: Даниела Янкова

Изданието вече може да бъде разгледано онлайн на www.7000.world. Печатната му версия може да грабнете на различни събития, подкрепящи кампанията, като TEDxSofia например, както и в заведения и обществени сгради в общо седем големи града в страната. В книжката ще откриете как, чрез своя личен почерк, всеки един от авторите пресъздава историята на един човек, поставен под запрещение. По този начин всички те се подписват на езика на изкуството под каузата да се осигури на хората с интелектуални и психосоциални затруднения право на свободен избор и вземане на самостоятелни решения, право на достоен живот.


илюстрация: Борислава Караджова - Borislava Willnevermadeit
Всеки желаещ може да се включи в подписката на Националната гражданска инициатива за приемане на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа. Адресите за събиране на подписи са публикувани на www.7000.world. От същия сайт можете да свалите бланка, да я подпишете и да я изпратите по пощата.


илюстрация: Севда Семер

Националната гражданска инициатива ”7000“ се осъществява със съдействието на Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения и Глобална инициатива в психиатрията – София.     


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н