Artist Corner Към рубрика

AMBER VITTORIA


Photo by Atisha Paulson

Като илюстратор, който живее и работи в Ню Йорк, тя отдавна прави дисекция на идеалната женска фигура, но се фокусира особено силно върху нея, след като неотдавна разговаря с братовчедка си - тийнейджърка. Тя се опитвала да изпраща свои селфита на приятелите си, въпреки че постоянно чувствала, че изглежда зле - трябвало да има по-тънки вежди, по-права коса, по-гладки крака и повече грим. Амбър се опитва да разбие точно този изкуствен идеал за жената със своите ярки, семпли, но много въздействащи и впечатляващи творби, в които се фокусира върху женствеността и женските форми чрез физически белези като окосмяване, преувеличени бедра и закръглени фигури. Тази смелост привлича вниманието на различни клиенти като Man Repeller, Medium, Adidas, 7 For All Mankind, CB2, Amazon Fashion, Under Armour и Interscope Records, както и на издания като The New York Times, It’s Nice That, Print Magazine, Teen Vogue и HuffPost, а сега и “Виж!”.


 


КОИ СА ТЕМИТЕ, КОИТО ТЕ ВЪЛНУВАТ КАТО ТВОРЕЦ?
Създаването на пространство за жените в историята на изкуството, в което те да съществуват през своя собствена призма.
 
КОИ СА ЖЕНИТЕ В ТВОИТЕ ТВОРБИ И КАКВО НИ КАЗВАТ?
Вдъхновението са жени, с които съм имала големия късмет да се срещна, да общувам или наблюдавам в ежедневието си.
 
КАК ДЕФИНИРАШ КРАСОТАТА?
За мен красотата сякаш е противоположна на онова, което обществото ми е казало, че тя е.


 


КОИ СА ПОЛОВИТЕ СТЕРЕОТИПИ В ОБЩЕСТВОТО, КОИТО ВСЕ ОЩЕ НЕ УСПЯВАМЕ ДА ПРЕВЪЗМОГНЕМ?
Най-важно е да работим към истинско полово равноправие, като същевременно гарантираме, че феминизмът ни е междусекторен (от теорията за Intersectionality, в която различните аспекти на човечеството като класа, раса, сексуална ориентация, увреждания или пол не съществуват отделно един от друг, а са взаимосвързани и връзките помежду им са от съществено значение за разбирането на човешкото състояние - бел.р.).
 
РЕКЛАМНИТЕ ГИГАНТИ И ИНДУСТРИЯТА НИ ПОКАЗВАТ КОЯ Е “ПРАВИЛНАТА” ЖЕНСКА КРАСОТА. КАКВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ ОТ НАЛАГАНЕТО НА ИДЕЯТА ЗА ПЕРФЕКТНАТА ЖЕНСТВЕНОСТ И КАК МОЖЕМ ДА СПРЕМ ТОВА?
Стремежът да разбия традиционните стереотипи за красота, особено по отношение на жените, е основна част от моята работа. Като излагаме идеи за това, че красотата не е само онова, което ни се рекламира, в замяна помагаме за постепенното преобръщане на представите за нея.


 
КОИ СА ЖЕНИТЕ, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?
В много орязан списък: Gabi Gregg, Nicolette Mason, Isabel Castillo Guijarro, Jen Hsieh, Angelica Hicks.
 
ПОМАГАТ ЛИ НИ ХУМОРЪТ И САТИРАТА ДА ГОВОРИМ ЗА БОЛЕЗНЕНИТЕ ТЕМИ?
Използвам ярки цветове, за да поканя зрителите и да ги накарам да се чувстват удобно. Мисля, че подобни тактики се използват и в хумора и сатирата; въвеждането на публиката с нещо привлекателно винаги е било от полза при представянето на болезнени теми.


 
СПОРЕД ТЕБ ИЗКУСТВОТО УМЕЕ ЛИ ДА ПРОМЕНЯ СОЦИАЛНИТЕ НАГЛАСИ?
Истински вярвам в това. Може и да се случва постепенно, дотолкова, че да не може да се обхване като ефект за един човешки живот, а в продължение на десетилетия или векове. Изкуството е неразделна част от развитието на човешката мисъл и възприятие.
 
КОЯ Е “ГОЛЯМАТА ПРОМЯНА” В ОБЩЕСТВОТО, ОТ КОЯТО СЕ НУЖДАЕМ В НАШИ ДНИ?

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н