Artist Corner Към рубрика

Анке Векман - между Пипи и британската столицаАнке Векман е илюстратор от малко градче до Хановер, която след завършването си започва да следва моден дизайн, но бързо разбира, че това не е нейното нещо. Затова прави план да е щастлива и го сбъдва в Лондон, където се мести да живее и да следва илюстрация преди точно 20 години. Днес вече светът познава рисунките ѝ от страниците на книги като тази за Мари Кюри от поредицата „Кратки пътеводители в биографии забележителни“ (на български от изд. Timelines) и за Грета Тунберг от същата серия (която все още не е преведена у нас). Освен принтове, картички, реклами и продукти, творбите ѝ са красяли и издания като The Guardian, The Times и Time Out New York.

Стилът Ви е много структуриран, изчистен и цветен. Какво издава той за Вас като личност?
В работата ми всичко се свежда до форми. Обичам неточната симетрия - всичките ми неща са рисувани на ръка, не използвам вектори и обичам да съм ясна и смела. Цветовете станаха по-ярки през последните години, преди това бяха доста по-приглушени. Може би се опитвам да спра да се смалявам.
Като личност обичам яснотата и да свеждам нещата до онова, което е важно (за мен). Не обичам драмата, дърдоренето, нито пък хора, които казват едно, а правят друго. Освен това обичам да съм организирана и не харесвам особено безредието, макар да не съм сигурна, че това е моята същност. Израснах много разхвърляна и неорганизирана и трябваше здраво да се потрудя, за да променя тези навици.

Изглеждате силно повлияна от женските образи. Кои бяха онези, които Ви вдъхновяваха най-силно в детските години?
Да! Женските образи (истинките) са основното ми вдъхновение. Когато бях малка, бях обсебена от книгата “Познавате ли Пипи Дългото чорапче?” на Астрид Линдгрен с илюстрации на Ингрид Ванг Нюман, която продължава да е един от най-любимите ми илюстратори. Толкова разглеждах картинките, че и днес все още се чувствам сякаш съм била в къщата на Пипи. Тази книги също така ме накара да искам да се науча да чета колкото се може по-скоро, за да мога да се наслаждавам на книгата с повече текст. Освен от нея бях вдъхновена и от Анн от фермата Грийн Гейбълс, Лаура и Мери от “Малка къща в прерията”, както и много други чудесни герои от чешките телевизионни поредици и моите приятели от детството.Кои са жените, които Ви вдъхновяват днес и които бихте искали да нарисувате?
О, толкова са много! Бях много вдъхновена от Грета Тунберг, още преди да ми предложат да илюстрирам книга за нея, така че това си беше като сбъдната мечта.
Що се отнася до художествени образи, обичам Бет Хармън от “Дамски гамбит”, Лизбет Саландър от “Мъжете, които мразеха жените”, “Хариет шпионката”, Робин Бъкли от Stranger Things, Каси Ейнсуърт в Skins, Катнис Евърдийн (“Игрите на глада” - бел.ред.) и толкова много други. Наскоро гледах аниме поредицата “Хайди” (Heidi, 1974) за първи път и не очаквах колко силно тя ще ме вдъхнови с радостта и решителността си.
Примерите от реалността са Аврора, атлетката Алекси Папас (работих с нея по филма ѝ Tracktown и беше супер), Шарлот Генсбург, Джоана Нюсом, Тейлър Суифт, Тави Гевинсон, Кейт Буш. Вдъхновява ме и YouTube канала на Изабел Пейдж и красивите ѝ видеа за живота в планината.
Чувствам се окрилена от всеки, който прави нещо свое, който твори и следва мечтите си и не се поддава на цялата негативност, която ни заобикаля.Кои са най-трудните различия, с които Ви се е налагало да се справите след преместването си от Германия във Великобритания?
Преместих се директно от дома на родителите ми от малкия град в големия, в друга държава, съвсем сама! Така че бе напълно различен живот от онзи, с който бях свикнала, но това не се дължеше на каквито и да било културни различия, а просто на това, че всяко едно нещо беше ново. През 2001 г. (когато се преместих) нямаше смартфони и всеки носеше карта на Лондон в себе си, за да се ориентира. Губила съм се толкова много пъти през първата година! Всеки ден бе вълнуващ и изумителен.

Защо бихте напуснали Лондон някой ден и обратното - защо никога не бихте го напуснали?
В момента тук се чувствам до голяма степен у дома, но в дългосрочен план - кой знае? Обичам да съм в близост до град с музеи, изкуство и страхотни места за хранене, но в същото време да мога да отида някъде на тишина и сред природата. Харесва ми идеята да поживея някъде другаде за известно време, но да се върна в Лондон.Как се отразиха на работата и живота Ви пандемията и Брекзит?
Колкото до Брекзит, не съм усетила много разлики, освен че се налага да попълвам митнически формуляри за пратки в Европа. Но това е едва началото и смятам, че ще се отрази много зле на собствениците на малки бизнеси и ще направи пътуването по-сложно. Супер потискащо е.
Пандемията промени живота ми драстично, като на много хора. Вече работех от вкъщи, но бях свикнала да излизам колкото се може повече. По принцип обичах да работя в кафенета и библиотеки, да ходя на фитнес 5-7 пъти седмично, провеждах куп различни уроци. През уикендите прекарвах колкото се може повече време навън. Тези неща ми липсват всеки ден. Сега ежедневно излизам за разходка или бягане, но не е същото. Не съм имала възможност да видя семейството и приятелите си в Германия от Коледата на 2019 г..

Кои са любимите Ви места за рисуване и разпускане в Лондон?
Тейт Модърн и големият ресторант LEON точно зад него (страхотна храна и големи маси - идеални са рисуване), Кралската ботаническа градина в Кю, The Photographer's Gallery, Кралската академия, книжарница Foyles на Charing Cross Road. Любимото ми нещо е да се разхождам и да разглеждам, след което да седна на пейка и да порисувам.Ако трябваше да дадете съвет на някой нов в града - какъв щеше да е той?
Смятам, че всеки град се опознава най-добре вървейки, така че препоръчвам да се разходите навсякъде, ако можете. Но си носете дъждобран, все пак е Лондон!

Над какво работите в момента?
Основно тайни неща и доста лични проекти. Беше доста затихнало откъм работа по време на пандемията, но това бе и възможност да направя всички онези неща, за които преди това все не намирах време. Завърших сета си със стикери за iMessage - Badass Bears, който в момента е достъпен в App Store.А за какво продължавате да мечтаете?
Никога не съм била в Япония и Корея и много бих искала да ги посетя скоро! Искам да участвам в повече надбягвания по света, да създам на ръка надписи за филмовите заглавия на Уес Андерсън, да направя продуктова линия за Blackpink, да илюстрирам кориците на книгите на Естер Фройд.

Вижте повече на instagram.com/ankeweckmann и www.ankeweckmann.com
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н