Artist Corner Към рубрика

АПОКАЛИПСАРИУМЪТ НА ЛЮБЕ


снимка: Свилен Тодоров

Любе Петров или Lyube e роден в Бургас, но живее и твори в Прага. Чешката публика го познава от участието му в АРТ Прага - 2013 и наградата за млад автор (ART PRAGUE Young Award), а на родна почва става популярен с участието си в конкурса за съвременно изкуство от 2012 г. „МОСТ”. Година по-късно е награден като млад автор от фондация „Едмонд Демирджиан”, а през 2014 е сред номинираните за наградата „БАЗА”.

Това лято той открива изложба на име „Голямото Синьо” на 23 август от 18 ч. в галерия „Неси”, Бургас. Заглавието (The Big Blue) идва от спечелилия две награди „Сезар” филм на Люк Бесон. Изложбата е свързана с посланието на героя във филма, който живее в един свой вътрешен морски свят, заобиколен от мистични същества и подводни преживявания. Подобно на него героят в картините губи връзка с реалността, живее в света на своите мисли, желания, мечти. Той просто се носи в безвремието. Следва мечтата си, да стигне до „нещото“, да намери „нещото”. Оказва се обаче, че по-важен е пътят, а не самата цел.

Във филма целта или мечтата са символизирани от един красив делфин на име Жозефин, които умира на 23 август 2011 на преклонната възраст от 38 години. Изложбата се открива точно 6 години след смъртта на Жозефин. Мечтите умират последни.


"Man with swan", oil, gold on canvas, 2016 / "SaviorIV", oil, varnish on canvas, 2016


"Flash and dance", oil, varnish on canvas, 2015


"The-last-diver", oil, varnish-on-canvas, 2014 / "Safsa"

РАЗКАЖИ НИ ЗА "АПОКАЛИПСИСА" НА ЛЮБЕ ПЕТРОВ.
„Апокалипсиса” на Любе е по-скоро едно ново начало или началото на края. „Апокалипсариум” с един нов амбианс. Манипулирам героите в едно море на съвремието, където митологията, алегорията и гротеската са константа.

ЧУВСТВАШ ЛИ СЕ РЕЖИСЬОР НА ГЕРОИТЕ В ТВОИТЕ КАРТИНИ?
Да, определено режисирам. Филм с неочакван край. Когато имаш добри актьори (идеи), режисьорската работа става по-малко и много по-приятна. Стремя се героите да изглеждат иконично. Фигурите се превръщат в супергерои на нашето бъдеще.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ, КОИТО ПОЕМАШ, ВСЕКИ ПЪТ КОГАТО ЗАПОЧНЕШ НОВА КАРТИНА?
Не мисля много за това, но естествено, че има доста неща, с които трябва да си наясно, преди да си започнал. В началото мисля повече за посланието. Ако мислиш много за рисковете, никога няма да започнеш... Просто се оставяш на енергията да те води.


"Deep into my palette II", oil, varnish on canvas, 2014

Повече за апокалипсиса на Lyube ще откриеш на lyubepetrov.com


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н