Artist Corner Към рубрика

Деси Баева

 
Деси Баева е родена в малкото родопско градче Ракитово и още на 14 години поема по своя път на илюстратор. Първо минава през Пловдив, после Саутхемптън, Бристол, а сега вече живее и твори в Лондон. Освен че е увлечена по женското тяло и рок музиката, има и две супер успешни серии от тениски с образите на жени - Girls и Twins, които обикалят света върху гърдите и раменете и на двата пола. Задава се и трета на име Groovy Baby, която тръпнем да видим. Без да сме я питали или проверили лично достоверността, тя сама си казва, че свири ужасно на китара. А докато отговаря на въпросите ни, гледа хората по улицата и си представя, че е главният герой от филма “Прозорец към двора” на Алфред Хичкок. Както непринудено влиза в различни образи и ситуации в главата си, така и рисува - спонтанно и без да спазва правилата за перспектива и пропорции. По подобен начин потръгва и разговорът ни.
 
НАД КАКВО РАБОТИШ В МОМЕНТА?
Завърших финалните детайли по последната линия тениски Groovy Baby. Този път не са принтирани в моята стая, а в новото студио на “Сито Студио” в София. Всеки нов дизайн заслужава специално внимание, особено когато стане дума за снимки и визия. 


 
КАК СЕ ПОЯВИХА ПОРЕДИЦИТЕ GIRL И TWINS?
Girl & Twins тениските се появиха миналата пролет. Събуждах се от зимен кошмар и тъкмо бях намерила сили да творя отново. Реших да дам шанс на сито печата и да създам нещо, което да отпразнува женската свобода и сила. Стана леко на шега и нямах почти никакви очаквания. Не предполагах, че този дизайн  ще се превърне в символ и ще създаде малка общност от последователи.
 
КОИ СА ЖЕНИТЕ В ТВОИТЕ ИЛЮСТРАЦИИ?
В тези жени има много от мен, много от жените преди мен и много от жените около мен. Винаги съм била доста свързана с  женствеността си, но в последните години това усещане придоби напълно ново значение. Тези жени са: мистериозни, силни, меки, умни, раними, любопитни, създателки, непреклонни, чувствителни, уверени и свързани с невидима нишка една с друга.


 
АКО ТРЯБВА ДА НАРИСУВАШ ИНТИМНОСТТА, КАК БИ ИЗГЛЕЖДАЛА ТЯ?
Ха, това е труден въпрос! Най-вероятно две фигури, преливащи една в друга, без начало и край.
 
КАКВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА СИЛА НА ТЯЛОТО?
Тялото е главната връзка с физичния свят. То ни свързва със земята. Храм за душата и ключ към човешките преживявания.
 
А КОИ СА ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ СПРЯМО НЕГО?
Стереотипи много и всички имат за цел да всеят неувереност и да ни направят лесни за манипулация. От телата ни се очаква да са гладки, стройни, симетрични, без косъмче, без петънце, без гънка, без вдлъбнатина, без топлина. На всичкото отгоре да са здрави, силни и безсмъртни като една армия от вечно млади клонинги, крачещи към вечността. А реалността е толкова по-различна…


 
БЛИЗОСТТА Е….
Безрезервно присъствие. 
 
ТЕЛЕСНОТО И МИСЛОВНОТО - ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИ ИЛИ СЪДРУЖНИЦИ?
Телесното и мисловното са създадени, за да танцуват заедно. Едното ни държи приземени и свързани с всичко материално, а другото - свързани с енергията на Вселената. Тяло без мисъл е обвивка, а мисъл без тяло е реещо се зомби в празното пространство. 


 
АКО БЕШЕ В ТЯЛОТО НА МЪЖ ЗА ЕДИН ДЕН, КАКВО ЩЕШЕ ДА НАПРАВИШ?
Добре, отивам мисловно в тялото на мъж… Поставям се в колкото се може повече социални ситуации, за да наблюдавам внимателно отношението на останалите хора към мен. Казвам или правя нещо провокативно като експеримент с колко може или не може да се размине един мъж. Ще ми е интересно да следя реакцията на околните, когато проявявам чувствителност и се чудя дали ще поставят под въпрос нуждата ми да бъда уязвим и открит. Епидемията на депресия сред мъжете е факт и аз искам да знам защо и как е виновно нашето общество…

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н