Artist Corner Към рубрика

Made in Лещен


илюстрация: Жана Миткова

Вместо потапяне в града и определена артистична среда, резиденция за съвременни артисти в село Лещен, близо до Благоевград, предлага бягство от всичко това. През лятото тя посреща разнообразен състав от художници, дизайнери и илюстратори, селектирани от Радослав Механджийски и Теодора Константинова от платформата Art and Culture Today, а зад инициативата уверено застава доброто ново допълнение на софийската културна сцена - галерията за вдъхновено от природата изкуство Little Bird Place.Сред гостувалите досега имена са Ива Маркова, Яел Тайг, Биляна Матеева, Гергана Иванова, Младен Йорданов, Слава Георгиева, Александра Георгиева, Думисани Карамански, Жана Миткова, Гергана Балабанова, Александър Лазарков, Харита Асумани. Горе-долу толкова артисти, колкото е постоянното население на Лещен по официални данни.
илюстрации: Жана Миткова

“Идеите се раждат от идеи, но спокойствието, което носи резиденцията, помага за отсяването на идеите. Имахме пълната свобода да организираме сами времето си, да опознаем пространството и средата, както и самите нас”, казва Жана Миткова, която е родом от Добрич, завършва образованието си в София и след две години опит в туристическата сфера се отдава на дигиталното изкуство и илюстрация. “Селото е прекрасно, гледките са топ, а престоят в резиденцията беше като “вкъщи” без ежедневните задължения.”


илюстрация: Думисами Карамански

Думисами Карамански, също една от надеждите на българското съвременно изкуство, споделя, че процесът го изважда от омагьосан кръг на мисли, който му пречи да рисува пълноценно. “Общуването с другите артисти ми помогна да изляза от ужасната депресия, която ме беше обзела покрай отвратителния вирус”, казва Карамански, роден през 1995 г. във Ваймар, Германия - града, от който започва Баухаус естетиката. През 2015 г. завършва ,,Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров", а през 2019 г. става бакалавър в Националната художествена академия, специалност Живопис. “Също така, докато си в планината, изчезваш от потискащата градска среда и грозните блокове. Заместваш ги с панорамна гледка към Пирин от най-якия чардак. Самото място ме предразполага да крада идеи от природата. Имам голямо количество от снимки, които ще бъдат използвани в следващите ми проекти. Повечето от тях са на бурите, които се появяваха пред нас.”


илюстрация: Думисами Карамански

Престоят в Лещен го замисля още за туризма и разрастващото се строителство, които показват как по-мрачните аспекти на българската действителност си проправят път дори и на отдалечени кътчета. “Някак си винаги се надявам на тези места да я няма идеята за грамадно и нахално унищожаване на околната среда, както и да се преиначава архитектурата по абсолютно идиотски начин. Това е прекрасно място, което заслужава респект и любов, а не безобразно игнориране.”


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н