Artist Corner Към рубрика

Mark ConlanМарк Конлан
е мултидисциплинарен илюстратор от Дъблин, който в момента работи и живее в Мелбърн. Правил е концептуални изображения за най-различни продукти, издания, книги, рекламни кампании и отделни поръчкови илюстрации за клиенти по целия свят. Стилът му е цветен и разпознаваем, набляга на различни герои, попаднали в разнообразни ситуации, в които често има някаква симпатична закачка, детайл, намигване, фантазия, които надминават първоначалното внушение. Слабост определено са му растенията и зеленината. А какво още, разбираме от самия него.

 

Кои са основните теми, които засягате като артист?
Не мисля, че придавам важност на определени теми. Просто се опитвам да се фокусирам върху това да създам настроение с илюстрациите си. Като артисти имаме силата да отразяваме чувства, независимо дали позитивни или негативни, и така творбите ни достигат до публиката. За мен това е много по-важно, отколкото да засегна специфичен проблем.

Откъде черпите енергия в работата си и извън нея?
Опитвам се да остана колкото се може по-отворен към всичко. По този начин мога да се вдъхновявам от много повече неща около мен. Независимо дали ще е интересна история, която съм чул, песен, настроение, нечия друга творба, приятна разходка и прочее. Каквото и да е, опитвам се да взема нещо от това вдъхновение и да го “преведа” в моите творби по някакъв начин.


Най-трудният, вдъхновяващ и налудничав проект, по който сте работил през годините?
Мога да се определя като късметлия, тъй като досега съм нямал някакви грандиозно налудничави или трудни проекти. Досега всички са били лесни и доста забавни като работа. Може би най-вдъхновяващите проекти са били съвместните ми работи с други творци. Наскоро работих с един 3D артист - Сонал Йодхав. Сонал създаде 3D среда въз основа на моите илюстрации. Специално този съвместен проект беше много интересен за мен, тъй като пренесе работата ми в напълно нов свят, който не бях обитавал досега. Това е силата на колаборациите - да работиш с хора и взаимно да издигате работата си до съвсем друго ниво. Това вече е вдъхновяващо.

Кой е най-ценният професионален съвет, който сте получавал? А този, който бихте дал на някой, който прави първи стъпки в тази професия?
Мисля, че най-добрият съвет, който съм получавал, и винаги давам на другите, е да имаш търпение. Зная, че искаме всичко да става веднага, но трябва да му дадем време, да работим здраво, да сме търпеливи и то ще се случи по възможно най-добрия начин.

Какво ще видим, ако точно сега надникнем в скицника Ви?
Ще намерите скици от всякакъв вид. Опитвам се да прекарвам колкото се може повече време в скициране. Смятам го за добра терапия и добър начин да презаредиш. Има скици на вази с цветя и голи хора, които танцуват около тях. Напоследък изглежда постоянно се връщам към това.

Кои са гледките, ароматите и спомените, които Ви връщат обратно в Ирландия в съзнанието Ви?
Доста забавно съвпадение е, че ми задавате този въпрос, тъй като наскоро бях в Ирландия и прекарах време със семейството си. Времето беше много приятно, което не се случва често тук. С племенниците ми ходихме до близкия парк, направихме си пикник, поиграхме футбол и това преживяване на мига ме върна в детството ми. Да бягам из зеленината, да усещам наситения аромат на приключения и творчество - това беше начинът да прекарваме добре времето си. Може би трябва да се върна към корените си и да правя това по-често.

Какво е морето за Вас и какъв е първият Ви спомен от него?
Морето за мен винаги е било част от живота ни. Идвам от много малък остров и никога не сме били далеч от водата. Морето в съзнанието ми винаги е било спокойно място, където можеш да отидеш на дълга разходка, за да подредиш мислите си и да намериш малко вдъхновение. С възрастта се засили и любопитството ми за това какво има под повърхността и това продължава постоянно да е вдъхновение в работата ми.

markconlan.com
instagram/markconlan

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н