Artist Corner Към рубрика

OPEN CALL BACK: СИЛВИЯ БОГОЕВА И ПЛАМЕН ЯНКОВ

 
Портрет от проекта Temponautica
 
Изолирането ни отвори очите за много от нещата, за които сякаш сме били слепи досега. Сякаш ни се появи трето много по-чувствително око, което трепти и премигва в едно различно от познатото ни измерение. Затова призовахме всички хора на изкуството, които продължават да творят в тази обстановка, да ни споделят онова, което се ражда в мислите, папките, върху листите или пред обективите им в тази ситуация. Така заедно ще сътворим един по-различен визуален брой, а докато той се появи, ви споделяме част от работите им, придружени с техните размисли и поглед към заниманията, страховете, надеждите, времето и мечтите им в този различен stay at home режим. 
 
Художничката Силвия Богоева и фотографът Пламен Янков ни изпратиха серия от фотографии, провокирани от техните лични преживявания и емоции по време на извънредното положение. Temponautica е техният колаборативен проект и част от него включва серия от перформативни портрети, заснети на различни места в България в този период. Определят го като "експлоративен опит за изследване на връзката между бъдещето и миналото, както и живота във времето на пандемията и изолация". Ето какво още ни споделиха двамата автори за собствените си преживявания в този период.


Как се справяте с изолацията? Какви са вашите ритуали, които ви помагат в тази особена за всички ситуация?   
С: Аз винаги се взирам във времената, в които живея и те по някакъв начин ме и вдъхновяват. Независимо дали са леки или тежки, те провокират различни въпроси, търсения и винаги рефлектират върху творчеството ми.  
П: Мисля, че се справям добре. Аз и преди това работех от вкъщи и затова сега промяната не е толкова рязка. Прекарвам повече време на терасата. 

Какво ви вдъхновява в такъв момент? Кои са добрите примери, от които черпите сила?  
С: Вдъхновява ме мисълта, че и това ще мине. Все пак, аз съм от творците, вярващи в по-светлото бъдеще. Инспирират ме много от сериозните имена в историята на изкуството, живели в не по-леки времена на болести, войни и бедност. Също така се оглеждам и в моите любими професори и колеги, които не спират да творят, независимо от всичко. Може би защото творчеството е един процес, който ти помага да оцелееш в най-трудните моменти. 
П: Вдъхновява ме това, че има добри и осъзнати хора, които помагат на останалите и правят добри неща в този момент. Хората, които стават доброволци, помагат на другите, правят дарения, мислят за решения на проблемите. Харесва ми как някои артисти се адаптират към ситуацията, резонират с нея, правят и споделят изкуство във виртуална среда. 
 

Портрет от проекта Temponautica
 
Интересните неща, които открихте за себе си и за околните, откакто сте отделени?   
С: Разбрах, че оставайки често сама със себе си, имам смелост и време да подхвана нови творчески начинания и експерименти. За околните не знам точно какво да кажа, но като че ли все повече изпъкват слабите и силните им чисто човешки черти.  
П: Че изолацията не ми се отразява чак толкова зле. Мога и без някои неща, които съм правил преди. 

Книгите, филмите, сериалите или друг вид изкуство, за които най-накрая успяхте да отделите време?   
С: Няколко филма на Тарантино, но честно казано, повече се занимавам с новите си занимания .  
П: Помагам на дъщеря ми с рисуване, чета книга за Анди Уорхол.


Портрет от проекта Temponautica
 
Кое най-много ви липсва?   
С: Липсват ми най-много изложбите, срещите с приятели и пътуванията.  
П: Тичането в парка, срещите с приятели, работата по фотографски проекти.

 Кое е първото нещо, което мечтаете да направите, когато един ден всичко това е вече минало?   
 С: Първото нещо, което ще направя, е да замина някъде, където има минерална вода. 
 П: Разходка сред природата и хапване на нещо вкусно навън.
 
Портрет от проекта Temponautica

Как си представяте света, който един ден ще се събуди без коронавирус?  

С: Човечеството ще бъде финансово и психически нестабилно до някаква степен, но може би след това ще има по-конкретна представа за свободата и целите си. Ще получи и много отговори, върху които не имало време да разсъждава в забързаното ежедневие.   
П: Светът ще е по-добро място и ще сме си взели поука. Ще се отделя повече внимание на науката, здравеопазването и изкуството, надявам се.

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н