Artist Corner Към рубрика

OPEN CALL BACK: АЛЕKСАНДЪР СТАНИШЕВ


"Social distancing before it was cool" 2017, фотограф: Александър Станишев

Изолирането ни отвори очите за много от нещата, за които сякаш сме били слепи досега. Сякаш ни се появи трето много по-чувствително око, което трепти и премигва в едно различно от познатото ни измерение. Затова призовахме всички хора на изкуството, които продължават да творят в тази обстановка, да ни споделят онова, което се ражда в мислите, папките, върху листите или пред обективите им в тази ситуация. Така заедно ще сътворим един по-различен визуален брой, а докато той се появи, ви споделяме част от работите им, придружени с техните размисли и поглед към заниманията, страховете, надеждите, времето и мечтите им в този различен stay at home режим. 

 
Александър Станишев е оператор и фотограф, работил над редица български и чуждестранни проекти в киното и рекламата. Един от последните - "Тайният живот на Вера" на режисьора Тонислав Христов плени публиката на фестивали като Сънданс и Берлинале, като спечели конкретни похвали за операторското майсторство. Станишев е един от авторите, които изпратиха свои фотографии, направени в периода на изолацията, които ще бъдат част от предстоящия брой на "Виж!" и сподели как самият той се справя със ситуацията. 
 
РИТУАЛИТЕ

Аз имам щастието тази изолация да се случва в правилния момент от живота ми. Преди година бях в тежка депресия и в почти пълна изолация три месеца и не излизах почти от вкъщи. Т.е. аз това вече съм го преживял по някакъв начин.
Справям се с търсене на позитивното и опитвайки се всеки ден да върша нещо смислено за себе си. Мога много клишета да кажа тук и всичките ще са верни: да се радваш на малките неща, да откриваш удоволствие в забравени дейности: писане, рисуване, слушане на музика, четене, спортуване, гледане на филми, учене, все неща, за които досега уж “нямаше време”. Е, сега време има. Приятелите и близките, комуникацията и общуването не трябва да спират също. И се опитвам да намаля интернета, защото осъзнавам, че доста започва да ми вреди, особено Фейсбук.  

Тук ще си позволя да дам и един съвет: ако някой започне да се чувства по-тревожен и подтиснат, за по-дълго време - нека потърси помощ! Да, може да си кажеш: "Е, то това е заради ситуацията, ще се оправя и сам. Но от опит знам колко коварно нещо е депресията и тревожността и как неусетно те обзема, докато в един момент просто не можеш да станеш от леглото 16 часа. Трябва да се действа навреме и мен лично психотерапията, хапчетата и медитацията ме изкараха от това състояние. 

 

Следобедна разходка в София под карантина. 05.04.2020, фотограф: Александър Станишев

ВДЪХНОВЕНИЕТО И ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ

Всичко ме вдъхновява в момента. Най-вече се вдъхновявам от това, че най-накрая се научих криво-ляво да се фокусирам и да правя само едно нещо в продължение на часове (добре де, 30-40 мин). Фокусът ме вдъхновява: да чуеш цяла лекция, да прочетеш цяла книга, да изгледаш цял сериал. Преди, малко или много всичко беше  повече на парче, малко от това, малко от онова…

А добрият пример съм си аз в момента. Чувствам се много по-добре, отколкото в последните няколко години, защото всеки ден преборвам някакви вътрешни проблеми. Всеки ден е борба, но като цяло засега я печеля.

 

ОТКРИТИЯТА 

Интересно ми е как, поставени в крайна ситуация, хората започват да мислят само в крайности. Изумява ме как изведнъж всичко става черно-бяло. Няма баланс на гледни точки, ами има едно постоянно противопоставяне. И ако някой мисли малко по-различно от нас, автоматично става враг. Следобедна разходка в София под карантина. 05.04.2020, фотограф: Александър Станишев

 

ВРЕМЕ ЗА ИЗКУСТВО

Аз пак да си кажа, ако не е станало ясно: време и преди имах, ама нямах фокус. Сега намерих време обаче да измия чиниите и да си направя спагети. Следваща стъпка е прахосмукачката.

 

ЛИПСИТЕ 

Безгрижното общуване на живо. И работата. 

 

Фотограф: Александър Станишев

 

МЕЧТАТА

Да отида да заснема нещо хубаво.

 

СВЕТЪТ БЕЗ КОРОНАВИРУС

Представям си го като чувството след буря: страшното е минало, грейва слънце, въздухът е чист, идват ти сили. Да, клише е, но се надявам след страшното да дойде по-хубавото.--------------------------


Become a Patron!

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н