Artist Corner Към рубрика

OPEN CALL BACK: МИХАЕЛА И БОРИСЛАВАИзолирането ни отвори очите за много от нещата, за които сякаш сме били слепи досега. Сякаш ни се появи трето много по-чувствително око, което трепти и премигва в едно различно от познатото ни измерение. Затова призовахме всички хора на изкуството, които продължават да творят в тази обстановка, да ни споделят онова, което се ражда в мислите, папките, върху листите или пред обективите им в тази ситуация. Така заедно ще сътворим един по-различен визуален брой, а докато той се появи, ви споделяме част от работите им, придружени с техните размисли и поглед към заниманията, страховете, надеждите, времето и мечтите им в този различен stay at home режим. 

Илюстрациите на Борислава и Михаела Караджови (Borislavamadeit и Stalkersince1993) сте виждали неведнъж на страниците на списанието. Едни от талантливите и разпознаваеми родни илюстратори, сестри, които от деца творят заедно, те са сред авторите, които се включиха в новия брой на "Виж!" със своите цветни интерпретации по темата за социалната изолация.

Как се справяте с изолацията? Какво са вашите ритуали, които ви помагат в тази особена за всички ситуация?

Борислава:
 Аз съм от хората, които обичат да прекарват време вкъщи. Винаги ще намеря какво да правя. Ще гледам уроци в Skillshare, ще рисувам, ще се пробвам да си правя кашпи, ще сготвя нещо, което е ново и досега не съм, ще гледам и чета книги, които от много време не съм. Или просто ще си пусна любимият ми сериал в Netflix. 

Михаела: Като илюстратор на свободна практика изолацията не ми е чужда. Голяма част от времето си прекарвам сама рисувайки. Това е личен мой избор. Установих, че работя много по-бързо и ефективно, когато съм сама и няма кой и какво да ме разсейва. Затова от тази гледна точка нямам затруднения със сегашната изолация. С това и открих и нови хобита. Нещо към което се придържам вече четвърта седмица е печенето на хляб - мисля че вече смело мога да нарека това мой нов ритуал , защото го изпълнявам на всеки трети-четвърти ден от седмицата хаха. С това дойде и новото ми хоби - готвенето и “ровенето” в нови и нови рецепти. Кара ме да се отпусна, разсея и отпочина. Също така правя упражнения и разтягания всеки ден, чета по една позитивна история всеки ден и благодаря на всичко, което имам в живота си и което се е случило в деня ми. 


Borislavamadeit
 

Какво ви вдъхновява в такъв момент? Кои са добрите примери, от които черпите сила? 

Борислава: Книгите, които имам в нас. Опитвам се да не седя повече от 4 часа на ден в интернет. Преоткрих отново старите майстори и реших отново да започна да изучавам картините им. Последно преглеждах албум за Сецесиона.
Михаела: Музиката винаги ми е била отдушник, муза, разнообразие, отмора и наслада. Затова и в този момент на изолация се обръщам към нея. Много от любимите ми изпълнители правят инстаграм/фейсбук изпълнения на живо, уроци по китара, пиано, барабани; изпълняват кавъри; говорят за вдъхновението и как да останем позитивни в ежедневието си сега. За мен това, което те споделят с всички техни зрители и почитатели е дар. Учи те да приемеш ситуацията и да се отдадеш на това, което имаш и което можеш да контролираш. А и винаги, когато пред теб стои позитивен, вдъхновен и “пълен с плам” в него човек , няма начин да не “запали” и теб.

 

Интересните неща, които открихте за себе си и за околните, откакто сте отделени? 

Борислава: Открих, колко много ми липсват семейството и приятелите ми и колко много ги обичам. И колко много искам да отидем на река, като мине всичко. За себе си, колкото и странно да звучи, се чувствам малко по-спокойна и започнах да отделям време на себе си и на нещата, които ми носят радост в деня.
Михаела: Открих, че сме крайно недоверчиви. Слушаме новини и ги четем, казват ни какво да направим, за да не се проточи ситуацията и не вярваме на нищо. Минава време, пак слушаме, четем и ни светва лампичката, че когато проявим доверие наистина можем да се обединим и да не мислим само за себе си, а за света като цяло. А това може да спаси много животи.

 

Няколко книги, филми, сериали или друг вид изкуство, за които най-накрая успяхте да отделите време? 

Борислава: Обожавам да гледам концерти и да слушам музика постоянно. Няколко от любимите ми в момента са: всички на Global Citizen Together at home, Hozier за Late Late Show, James Blake онлайн изпълнението му от миналата седмица, Bahamas абсолютно всеки един концерт в интернет пространството. Последния сериал, който дори все още гледам е Freud, филм Tolkien.
Михаела: Нещо, за което отделям винаги време, но и го поддържам и в сегашната ситуация - чета няколко книги наведнъж. Вярвам , че ако днес си в радостно настроение, не е необходимо да четеш меланхолията от предишния ден. Книгите, които сега чета са “Музиката на душата” на Тери Пратчет; “The dirt” на Mötley Crüe, “You are a badass” на Jen Sincero. Наблягам и на skillshare уроци и повече от необходимото - Netflix. Сериалът , който започнах да гледам сега е “Freud” и за 1525 път “Gossip girl” и “Friends”. След първия ми трябва нещо, което да ме върне в по-розов балон като последните два (смее се).


Stalkersince1993
 

Кое най-много ви липсва? 

Борислава: Семейството и приятелите ми. Липсва ми да пием кафе заедно, липсва ми да мога да се прибера да видя семейството си. 
Михаела: Много ми липсват дългите разходки, както и да пия кафе навън в някой парк или любимо заведение с компания.

 

Кое е първото нещо, което мечтаете да направите, когато един ден всичко това е вече минало? 

Борислава: Да прегърна поне по пет минути всички скъпи за мен хора.
Михаела: Да изляза и да рисувам навън цял ден, както и да се видя със семейството си и да ги прегърна.

 

Как си представяте света, който един ден ще се събуди без коронавирус?

Борислава: Представям си всички да бъдем повече в хармония със себе си, да започнем да оценяваме и малките неща, които ни носят радост всеки ден, да даваме без да очакваме в замяна. Да подкрепяме всички артисти и развитието на културната сцена, защото тя помага в момента на всички да не губим връзка със света и да не изпадаме в черни мисли.
Михаела: Представям си това единство да го има и след това; навън всички хора да са усмихнати, щастливи и спокойни. Много ми е мило, че сега голяма част от артистите (от всички сфери на изкуството) са търсени и подкрепяни чрез онлайн уроци, творби за каузи, публикации, интервюта. В тази ситуация мисля че няма човек, който да не се е обърнал към някое изкуство поне за миг. Много се надявам наистина всеки да оцени това и артистите да бъдат търсени и подкрепяни и в света без следа от коронавирус.

----------


Become a Patron!


 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н