Artist Corner Към рубрика

OPEN CALL BACK: MOMINOKIИзолирането ни отвори очите за много от нещата, за които сякаш сме били слепи досега. Сякаш ни се появи трето много по-чувствително око, което трепти и премигва в едно различно от познатото ни измерение. Затова призовахме всички хора на изкуството, които продължават да творят в тази обстановка, да ни споделят онова, което се ражда в мислите, папките, върху листите или пред обективите им в тази ситуация. Така заедно ще сътворим един по-различен визуален брой, а докато той се появи, ви споделяме част от работите им, придружени с техните размисли и поглед към заниманията, страховете, надеждите, времето и мечтите им в този различен stay at home режим. 


Mominoki описва себе си като "някой, който отказва да порасне". Това личи и в илюстрациите й, няколко от които ще намерят място в следващия брой на "Виж!". За нея ситуацията около вируса започва с лавината от информация и парализиращ страх. Страх от неизвестното, страх за близките й същества. Последват изтощителни дни на убеждаване, че “това е сериозно”, в които не може да се храни и да спи нормално. Когато първоначалния стрес леко отшумява, започва да опитва да приема дадената ситуация и като подарък - на забавяне на времето и търсене на нови неща, които й доставят удоволствие. "Човешките същества са удивителни в способността си да съществуват и създават красота и в най-странни и непривични условия. Видяхме много трогателни истории тези седмици", споделя тя. И така, удобно настанена зад инстаграм профила си, започва серия картинки за търсене на "Тайния Талант" в дните на карантина. Не мисли много за стила, цветовата гама или някаква последователност, просто се хваща за нещата, които й хрумват, докато готви леща, гледа през прозореца или се разхожда из апартамента. Някои са смешни, други - не толкова. Учи се в движение да ги анимира и озвучава.
Как се справяте с изолацията? Какво са вашите ритуали, които ви помагат в тази особена за всички ситуация? 
Справям се различно в различните дни. Понякога с оптимизъм, понякога с ирония, а понякога не много добре. Много навреме, благодарение на две прекрасни жени, йога бавно навлиза в ежедневието ми и ми дава спокойствие. Опитвам се и да готвя всеки ден, да експериментирам с наличните продукти, което за мен си е предизвикателство.

Какво ви вдъхновява в такъв момент? Кои са добрите примери, от които черпите сила?
Вдъхновението е наоколо. Но понякога не гледаме в неговата посока...Човешките същества са удивителни в способността си да съществуват и създават красота и в най-странни и непривични условия. Видяхме много трогателни истории тези седмици.Интересните неща, които открихте за себе си и за околните, откакто сте отделени?
Всеки се справя по някакъв свой начин. Хубаво е, че споделяме кой как...

Няколко книги, филми, сериали или друг вид изкуство, за които най-накрая успяхте да отделите време? 
Не съм предполагала колко ще ми е трудно да се съсредоточа. Наоколо се споделят филми, книги, сериали, информация за виртуални музеи и онлайн театрални постановки. А аз наблюдавам как растат листата на дървото под прозореца ми...

Кое най-много ви липсва?
Дългите разходки в гора, прегръдките с любими същества и пресните зеленчуци. Не задължително в този ред.


 
Кое е първото нещо, което мечтаете да направите, когато един ден всичко това е вече минало? 
Няма да е само едно. Някаква стихия от прегръдки, море, гора и зелени салати се задава...

Как си представяте света, който един ден ще се събуди без коронавирус?
Още не мога да преработя информацията, за да си го представя наистина. Но знам, че всичко ще бъде наред!Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н