Artist Corner Към рубрика

OPEN CALL BACK: ОМАНА КАЦАРСКАИзолирането ни отвори очите за много от нещата, за които сякаш сме били слепи досега. Сякаш ни се появи трето много по-чувствително око, което трепти и премигва в едно различно от познатото ни измерение. Затова призовахме всички хора на изкуството, които продължават да творят в тази обстановка, да ни споделят онова, което се ражда в мислите, папките, върху листите или пред обективите им в тази ситуация. Така заедно ще сътворим един по-различен визуален брой, а докато той се появи, ви споделяме част от работите им, придружени с техните размисли и поглед към заниманията, страховете, надеждите, времето и мечтите им в този различен stay at home режим. 
 
Омана Кацарска е художник на свободна практика с фокус върху оформление на книги, типография и илюстрация. Сред последните й начинания са дизайна на "Жената мислител" на издателство "Ерго" и поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на издателство „Лист“. Участвала е в редица фестивали и конкурси като изложбата „Преглед на българския дизайн”, Софийски международен литературен фестивал, Sofia Art Book Fair, Typoclass, изложбата „Нова българска типография II” и много други. Нейните интерпретации на времето, в което живеем днес, можете да видите в новия брой на "Виж!", а ние й зададохме няколко бързи въпроса по темата.


 
ИЗОЛАЦИЯТА
Изолацията сама по себе си не е лошо нещо - в такива моменти човек може да обърне внимание на това кое е излишно в живота му и кое е време да бъде променено. За мен тя е възможност да подредя мислите си или поне да опитам. Колкото до ритуали - настроението ми сутрин винаги се вдига, когато започна деня с чаша горещо кафе и погледам летящите птици през прозореца. (Имаме си и две чайки в квартала.)
 
ВДЪХНОВЕНИЕТО   
Това са близките ми.
 
ИНТЕРЕСНИТЕ ОТКРИТИЯ
За себе си открих, че "мъничко му трябва на човек, за да е щастлив". Но е важно да си обграден с точните хора - онези, които наистина ги е грижа за теб. За околните - заради всеобщата ситуация, хората ми изглеждат по-съпричастни, разбиращи и помагащи и това само ме кара да се надявам, че в крайна сметка трансформация на ниво човечност ще има и тя ще е за добро. Когато си насаме със себе си, все в някакъв момент започваш да преосмисляш нещата.


 
НА ЧЕТИРИ ОЧИ С ИЗКУСТВОТО
Design as Art на Bruno Munari, "Изповед" на Толстой, както и книгата "Твоето Его е врагът" са книгите, които балансирам в момента и които исках от известно време да дочета. В момента филми, които ме впечатляват, са биографичните - I, Tonya, A Beautiful Day in the Neighbourhood, The Hours, PINA. По принцип не гледам сериали, но признавам, че Stranger Things и The Witcher са интересни. 
 
ЛИПСИТЕ
Липсва ми просто да си направя дълга разходка по улицата. В слънчев ден. С хора по парковете.
 
СЪБУЖДАНЕ ПРЕЗ УТРЕШНИЯ ДЕН
Много хубава дума е "събуди". Така си представям света - събуден за истинските и стойностните неща. Или поне се надявам.
---------


Become a Patron!


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н