Artist Corner Към рубрика

OPEN CALL BACK: СОФИЯ ДОБРЕВАИзолирането ни отвори очите за много от нещата, за които сякаш сме били слепи досега. Сякаш ни се появи трето много по-чувствително око, което трепти и премигва в едно различно от познатото ни измерение. Затова призовахме всички хора на изкуството, които продължават да творят в тази обстановка, да ни споделят онова, което се ражда в мислите, папките, върху листите или пред обективите им в тази ситуация. Така заедно ще сътворим един по-различен визуален брой, а докато той се появи, ви споделяме част от работите им, придружени с техните размисли и поглед към заниманията, страховете, надеждите, времето и мечтите им в този различен stay at home режим. 
 
София Добрева се включва в новия брой на "Виж!" със своята мини инсталация Safeplace, посветена на малките вселени, които обитаваме, волно или неволно; в които се чувстваме илюзорно сигурни, но и изолирани от света. Safeplace е бягство навътре, връщане към миналото, затваряне на вратите. 
 
ИЗОЛАЦИЯТА
Както при повечето артисти, ежедневието ми не се е променило драстично, като изключим срещите с приятели и другите социални контакти. Визуалните изкуства са доста самотно занимание по своята същност, затова донякъде хората в тази сфера са може би по-подготвени за наложената ни изолация. Относно ритуалите - нямам определени, които да следвам ежедневно, старая се дните ми да са различни. Положителното в личен план е, че се върнах към забравени лични проекти и посветих времето си на упражнения по анатомия и класическо рисуване, за които преди ми липсваше търпение. 


 
ВДЪХНОВЕНИЕТО
Работата на други артисти винаги е двигател, както и доброто кино, музика и книги. Разговорите с интересни хора, малките неща в ежедневието.
 
ОТКРИТИЯТА
Открих, че разстоянието не е пречка, когато искаш да прекараш моменти в разговор с някого. Смятам, че този период ще ни накара още повече да оценим хората около себе си. И че кризите разкриват най-доброто и най-лошото в нас.
 
НА ЧЕТИРИ ОЧИ С ИЗКУСТВОТО
В момента чета "Гавр" (Filth) на любимия Ървин Уелш, като паралелно препрочитам "Голият обяд" (The Naked Lunch) на Уилям Бъроуз Чета и доста статии и интервюта покрай онлайн курса на MoMa Contemporary Art. Сериали - Babylon Berlin, Girls (за пореден път), Peep Show и любимият на всички напоследък - The Tiger King! Започнах да слушам все повече подкасти, докато работя. Препоръчвам силно Recording Artists на Getty. И разбира се музика - Moses Sumney, Shabaka and the Ancestors, Hayes & Y, Big Thief. Албумите, на които прекарвам дни в момента, са What Would The Community Think - Cat Power, All Mirrors от Angel Olsen и Magdalene на FKA Twigs.


 
МЕЧТИТЕ
Вечерите в препълнен пъб, жуженето на града в петък вечер, гиговете и семейството ми.
 
НОВИЯТ СВЯТ, В КОЙТО ЩЕ СЕ СЪБУДИМ
Осъзнат и готов за революции. 


---------


Become a Patron!

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н