Artist Corner Към рубрика

PERSEFI ESKESВсъщност името ѝ е Трендафила Трендафилова и за своите 27 години вече е успяла да открие, че архитектурата не ѝ дава свободата и вдъхновението да изрази достатъчно добре себе си, затова завършва изящни изкуства в НХА. Сега е основно потопена в рисуването и визуалните изкуства, но експериментира и с поезия и музика. В творбите ѝ има много цвят, интересни линии и форми, вдъхновени от заобикалящите я предмети и хора. Те са като малки картички с емоции, с които ни докосва от разстояние, а ние се опитахме да се доближим до нея самата. 
 
ПРЕДСТАВИ СЕ С НЯКОЛКО ДУМИ.
Някакъв вид визуален и звуков изследовател. Любител на космическата тишина и природа.
 
КАКВО ЩЕ ОТКРИЕМ В ТВОЯТА ТВОРЧЕСКА ВСЕЛЕНА?
Много ярки цветове, дневникови рисунки-бележки, разказващи директно впечатления и вълнения от днес и вчера, много детски играчки, Миром, Тео, предмети с неясно приложение и символи, мини декори с мини неща, някакъв вид сцени на случване… Нямам книги, всички ги складирах дигитално, много проекти с неясен финал, разхвърлени прежди, десени, дрехи и много музикални експерименти с глас, пиано и звукови честоти.

Любимите на Р. / 85_80см акрил_платно
 
КАКВО СА ЗА ТЕБ ЦВЕТЪТ И ФОРМАТА?
Цветът е един от най-информативните и изразителни елементи, характеризиращи същността ми и изобразително изкуство. Формулирането му е в силна емоционална връзка с момента на творене и личното ми възприятие за пространство и време. Естеството на цветовете намирам в значението на магическата връзка между природа и яснота на творческото видение. Рисувам, използвайки дневната естествена светлина. Това е много важен момент. Цветът е моята любима форма. 
 
ПРОМЕНИХА ЛИ СЕ ИЗРАЗНИТЕ ТИ СРЕДСТВА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ? 
Да, което е чудесно. За мен експериментът и изпробването на нови неща са важни. Смених маслените бои с акрил, открих акрилните маркери. Дигитално също започнах да развивам нови визуални и музикални проекти. Започнах да използвам дигитални средства за изпробване на различни визии за композиране на дадена идея върху платното. Аналоговите снимки също отскоро се появиха като помощен материал за картините ми. А скоро ги откривам и като отделен арт проект.

 

КАК БИ ОПИСАЛА НА ЕДНО ДЕТЕ С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАШ?
Бих му нарисувала цветове на тъжни и усмихнати човечета. 
 
КОИ СА ТЕМИТЕ, КОИТО ТЕ ВЪЛНУВАТ НАЙ-МНОГО, КОГАТО РИСУВАШ?
За мен големи теми са явлението човешки мазохизъм, видовете реалности и комуникации в съвременния начин на живот, пониятието време и произхода на асоциациите или наименуването на нещата, екзистенциалния смисъл на човешкото присъствие. Мисля, че тези теми съществуват по един излекуван и незаплашителен начин в картините ми. 
Творчеството ми се изразява като едно продължение, т.е. резултатът как аз разбирам примерно химическите процеси в дадена биологична среда като нашето тяло или процесът на кондензиране на водата високо в небето. Намирам всички тези естествени и дори вече превърнати в банални преживявания за много поетични, съдържащи специални послания и всеки път изключително различни и събитийни. Опитвам се буквално да намеря собствената си напълно авторска бележка относно тях. Виртуалния свят, който е вече предпочитано място за живеене, отключва едни нови нива на визуален експеримент и въпроси относно човешката природа и възприятие. Важно е какво те наблюдава от картината. Важно е това, което наблюдаваш, да те наблюдава и то, да имате взаимовръзка.

Аз в дните на раплитане / 110_90см акрил_платно 

Фрагмент от 20 портрета на виртуално съществуващи / 20x30 24cm акрил, платно

А ПРЕДМЕТИТЕ, БЕЗ КОИТО НЕ МОЖЕШ?
Колко готин въпрос. Да, има такива! Това са iPad Air, тефтерче с бели листи и молив.
 
НЕЩО, КОЕТО ТЕ РАЗСМЯ НАПОСЛЕДЪК?
Не си спомням. Сигурно съм се смяла на себе си. Често ми се случва.
 
КАКВИ СА ЦВЕТОВЕТЕ НА ЩАСТИЕТО?
Близката среща на розово и жълто.

www.trendafila.art
@trendafilatrendafilova  

 
 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н