Artist Corner Към рубрика

Сабина Радева и взaимодействието между изкуството и наукатаСабина Радева е графичен дизайнер, илюстратор и отскоро автор. Живее в Лондон, имам две дъщери и любимите ѝ занимания са разходки сред природата, четене на книги и рисуване. През 2008 завършва магистратура по молекулярна биология и по-късно се пренасочва към творческа кариера, а любовта към изкуството и науката я води към литературния ѝ дебют „За произхода на видовете на Чарлз Дарвин“, който вече можем да открием и на български от издателство "Сиела". Още първото си издание във Великобритания книгата се превърна в бестселър на англоезичния пазар и вече е преведена на 31 езика. В дните на социална изолация разгръщането на страниците на прекрасното илюстрирано издание, което разказва за живота на Дарвин и невероятните му открития е прекрасен начин да превърнете малките читатели в запалени изследователи и да се насладите заедно с тях на дните прекарани у дома. Повече за книгата, връзката между света на науката и изкуството и какво предстои да се случи с "видовете" и природата си поговорихме със Сaбина Радева.

 


Какво вдъхнови желанието Ви да работите точно по "Произход на видовете"? С какво тази книга Ви провокира творчески?

Интересни са ми проекти, които обединяват наука с изкуство. Когато попаднах на Дарвиновия труд – „Произход на видовете” изброен сред най-важните книги в науката реших да го прочета в оригинал. Книгата на Дарвин ми направи силно впечатление с красивия си изказ и методология. Дори и при липсата на модерни технологии Дарвин успява да достигне до революционната си теория чрез наблюдения, разнообразни експерименти и едно безкрайно любопитство към естествения свят.

По време напроучванията ми за книгата, забелязах, че има доста погрешни схващания за еволюцията, както и силна опозиция и противоречия. Може би сложността на материята и архаичния език на Дарвин са пречка за много хора които искат да научат повече за неговата теория. Това ме вдъхнови да направя детска книга адаптация, която е артистична, достъпна и в същото време предлага акуратна научна информация. Деца и възрастни могат да се възползват от такава адаптация.Какво искате да научат децата от нея?

Книгата предлага отговори на най-различни въпроси. Какво е еволюция? Като защо има толкова много породи кучета? Винаги ли хората и живота на земята са изглеждали по същия начин? Най-вече се надявам книгата да помогне на децата да разберат теорията на Дарвин, но също и да се вдъхновят да изучават природата и заобикалящия ги свят. 

А кои са книгите, които обичате да четете със собствените си деца?

С децата обичаме да четем книжки с приказки – английски и български. Проявяват интерес и към научни книжки с картинки. Сядаме да ги четем, когато ми задават трудни въпроси. За късмет има голямо разнообразие в момента на красиви научни книги, които са атрактивни за деца и възрастни. Понякога и аз научавам по нещо, докато ги четем.Разкажете ни за предизвикателствата, с които се сблъскахте в работата си по този проект.

Творчески най-много ме затрудни създаването на текста. Аз не съм професионален писател и преди това имах опит само с академично писане. В свободното си време обичам да пиша, но това не е същото като да се направи текст за определена възрастова група. Има изисквания какви думи са подходящи (и какви думи децата знаят на тази възраст). Също текстът трябва да е забавен и интересен за малките. Оригиналната книга на Дарвин има много пасажи които затрудняват дори възрастни хора. След много чернови и разговори с колаборатори, достигнахме един солиден текст който среща тези изисквания. Това отне две години. 

Другo предизвикателство беше как да се съберат 500 страници информация в една тънка книга. При детските книжки с картинки много от информацията е закодирана в самите рисунки. Този формат ми позволи много творческа свобода. Използвах весели илюстрации,  диаграми, визуален разказихумор. Така успях да събера най-важната информация и да я поднеса интересно. Въпреки, че книгата изглежда забавно, научният аспект не е претупан. Всяка страница поднася доза научна информация, която е проверена и одобрена от учени и учители, които ме консултираха.Как си представяте, че би изглеждано едно въображаемо продължение на тази книга? Какво според вас предстои да се случи с “видовете” и природата като цяло?

Книгата да Дарвин има край, но еволюцията продължава. Всичко се променя с времето или еволюира. Ние еволюираме заедно с всички организми на земята. Трудно е да се спекулира какво ще се случи. Досега това което историята на земята показва е, че видове се появяват и изчезват и евентуално и хората като вид най-вероятно ще изчезнат както предшествениците ни. Какви видове ще ни заместят е трудно да си представим. Една много интересна книга на Дугъл Диксън – Зоология на бъдещето (след човека) се занимава с този въпрос. 

Каква е според Вас ролята на изкуството в процеса на учене? Кои са добрите практики и примери в тази област, на които сте попадали напоследък?

Изкуството и дизайна могат да трансформират една комплексна информация в много по-разбираема и достъпна форма (пример са инфографиките). В процеса на адаптация на книгата, исках илюстрациите да привлекат читателите дори сами по себе си. Може би много деца и възрастни не се интересуват от еволюцията и не биха подхванали такава книга. Изкуството може да пробуди любопитството ни – ако нещо изглежда интересно или красиво искаме да го разгледаме. Всъщност подобна е идеята на много нови детски научни книги на пазара. С красиви и ясни илюстрации децата да са стимулирани да научат повече. Има много скорошни примери и аз съм запален колекционер на такива книги. Всички книги на Flying Eye Books например.  

Как най-лесно се усвояват нови знания? Вашият опит в това?

Когато се изгради една основа, е по-лесно да се добавя нова информация и да се надгражда. Затова детските книжки помагат на децата да придобият такава основа и после да усвояват повече информация в училище. Теми като еволюция, екология, физика, ако бъдат разглеждани от рано по подходящ начин, могат да подпомогнат ученето на по-късен етап.  Следващата книга, която си мечтаете да издадете, ще бъде....

Сега работя по 3 нови книги. Една –  на която съм автор а другите са съвместни проекти. Това все още е информация, за която не мога да говоря. Със сигурност са книги, които комбинират наука с изкуство.

Последното интересно и любопитно нещо, което научихте е.....

Наскоро интересно нещо което научих е, че някои паразити са полезни за хората. Думата паразит звучи страховито и паразитите имат лоша репутация. Но има паразити, които стимулират имунната система и дори предпазват от болести. Разбира се, знаем за бактериите, но има и някои червеи които са полезни. Има червеи, които увеличават фертилността на жените, помагат при алергии и при зарастването на рани и дори могат да подобрят симптоми на множествена склероза. Има много интересни нови статии по въпроса. Връзката между микробиома и здравето е любопитна тема.

Още илюстрации от Сабина Радева ще откриете на www.sabinaradeva.com.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н