Artist Corner Към рубрика

Вяра, София и други животни

След тримесечна пауза заведенията отвориха врати с идването на Баба Марта, а с това започват да се появяват и добри новини за интересни нови изложби и събития. Едно от тях, което чакаме отдавна, е изложбата със скици на Вяра Бояджиева "София и други животни", която ще гостува в бар "Петък" от 8 март до 8 април. Тя ще ни пренесе сред образите и историите, които като изследовател Вяра наблюдава, чува, рисува и записва внимателно, докато се разхожда из софийските градски пейзажи. В изложбата намират място и няколко подобни илюстрации от Гърция. 

През 2020 г. Вяра бе част от проекта на "Виж!" - "Когато навън е навътре. Дневници на изолация", който от виртуално издание се превърна в книга и изложба, посетила София и Пловдив. През тази паметна година обаче ѝ се случиха и още няколко знакови неща - завърши магистратурата си по детска илюстрация в Кеймбридж и я добави към бакалавърската си степен по илюстрация и комикс от колежа по изящни изкуства в Болоня. Освен че вече можем да се наслаждаваме на редица книжни корици с нейни творби, работи и по няколко проекта за илюстрирани детски книжки, сред които е и нейна собствена. А за таланта ѝ говори не само набъбващото портфолио, но и наградата за най-добър студент илюстратор за 2020 г. в конкурса за илюстрация на музея "Виктория и Албърт".

Дни преди откриването на изложбата я откриваме, за да ни разкаже малко повече за типажите, които ще срещнем в скиците ѝ, откъде идва вдъхновението зад името и какво общо има с Джералд Даръл, как историите могат да се закодират в образите и какво никога не би искала да промени в София.


Какви са типажите, които ще открием в скиците от изложбата, която ще гостува в бар “Петък”? 

Повечето типажи, които ще видите, са рисувани преди пандемията, през лятото на 2019. Има от вечните шахматни гурута в градската градина, отегчени от компанията на възрастни детски очи пред кафе “Тони”, чистач от ромски произход, който повтаря периодично “децата са добре” в разговор с минувач и други! Чакам с нетърпение да стане по-топло и всички отново да излязат, за да ги рисувам и ако случайно ме видите, не позирайте, моля! 

 

Името е “Моята София и други животни” - коя е твоята София и кои са другите “животни”?

Заглавието на изложбата е препратка към романа на Джералд Даръл “Моето семейство и други животни”, в който той описва годините си на остров Корфу с много чувство за хумор и възхищение. Разказва за характерите в семейството си безскрупулно и искрено, но в същото време с много любов. Това се опитвам да правя и аз - да записвам с линия или с букви, често и с двете, това което виждам и чувам из софийските улици. София е многолика и интригуваща по свой много специфичен начин и мисля, че заглавието съвпада с чувството ми към нея и жителите ѝ. Тези, които са чели Даръл, ще разберат!


Разкажи ни някои от най-смешните, любопитни или просто впечатляващи истории, на които си била свидетел и които са скрити или закодирани в рисунките? 

Мисля, че в повечето случаи, когато съм рисувала хора в София, ситуациите и диалозите са имали хумористична нотка. За повечето от тях се сещам с усмивка! Това, което винаги придава живот в скиците, е комбинацията на цитат от нещо чуто, докато рисувам нещо съвсем различно. Това е нещо, което намираме в картинните книги (picture books) – когато текст и рисунка разказват две неща, и ние трябва да направим връзката (според мен винаги може да има такава). Ако сте играли играта, в която някой пише дума, друг я рисува, следващият пише дума, която мисли, че рисунката илюстрира и т.н., се сещате, че е почти неизбежно да няма смях и в скицирането навън. Но в редки случаи тази комбинация е по-дълбока и въздействаща, както в една от скиците, които ще видите на изложбата. А по-конкретни истории мога да разкажа, като се видим на живо в бар "Петък"!

 

Какво би променила в начина, по който изглежда София и кое никога не искаш да се променя? 

Много искам София да стане по-интернационална. Да виждам лица и да чувам езици от всякъде. Мисля, че предимно това ми липсва в София и бих искала да се промени. Някои от нещата, които не искам да се променят, са спонтанността, сядането на ръба на мръсните тротоари, лесното общуване с непознат на улицата. Това са много мили балканско-ориенталски черти на София, които не искам никога да озападеят, или казано иначе - да заприличат на Запада.


"София и други животни" гостува в бар "Петък" от 8 март до 8 април.
Повече за работата на Вяра Бояджиева можете да видите тук.
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н