Artist Corner Към рубрика

SUMSKI


Empty - Save Us Records


Роден през 1986 г. в Хърватия, Иван Блажетич, или Šumski, е едновременно илюстратор, скулптор, стрийтарт художник и най-вече мечтател, който в момента се подвизава основно в Берлин. С вътрешния си поглед открива чудати образи, места и истории, които пресъздава много цветно, както дигитално, така и чрез традиционните методи. За какъв свят мечтае, разберете от самия него.


Въображаемият свят, който създаваш, изглежда, магически. Коя е най-голямата магия на изкуството за теб?
Най-голямата магия на изкуството за мен е способността му да свързва хората, да преобразяваш чрез него себе си, другите, обществото в по-добра посока, надявам се. Също възможността да посещаваш и пътуваш през места, които не са достижими за нас физически в реалността. Но и възможността да избягаш в своето вътрешно светилище в моментите, когато не се чувстваш добре в реалността. Има много неща, които правят изкуството магия. То е, също така, нещо като ритуал, който ни помага да сбъдваме мечтите си или поне да сме малко по-близо до тях.

 

Сънуваш ли илюстрациите си? А рисуваш ли сънищата си?
Не сънувам илюстрациите си, докато спя, но ги сънувам с отворени очи, когато съм буден, в ежедневието си. Мечтая за свят, който е в хармония с природата – в този смисъл рисувам мечтите си.


GodHead - BMSS Records


Сякаш обичаш да разказваш истории. Каква е историята, която искаш да разкажеш с изкуството си?
Интересувам се от утопията, като път и посока, в която трябва да вървим, да се стремим към нея. И всеки път, когато сме една стъпка по близо до този утопичен идеал, той сякаш отново се отдалечава, но това е нещо като път. Така че това, за което разказвам с изкуството си, е свързано с пътя, по който да достигнем утопията, но по пътя има много образи, символи, значения, свързани с природата, с това какво означа да си човек, какво значи да сме заедно, да създаваме заедно … неща в този дух.

Какъв би бил музикалният бекграунд на твоите илюстрации?
Звукът на природата и на самата вселената, но що се отнася до звук, създаден от човека, ще е психeделичнa музика, нещо много плавно, звучно, с много експериментални звуци, полифония, нещо като космическа атмосфера, транс може би.

Above Humans - Save Us Records


Коя е най-смелата ти идея за бъдещето?

Най-смелата ми идея е, че ще оцелеем като човешки видове заедно с всички растения и животни. Това в наши дни е една много смела идея, но се надявам, че ще успеем да съхраним планетата и ще се научим да ценим всички живи същества и самите нас, така че да живеем в хармония със себе си и с природата. Това е най-смелата ми представа за бъдещето.


New Paradigm - Paradigm Festival

За твоето изкуство вдъхновяват ли те градове?
Не се вдъхновявам от градовете за хората, но ме вдъхновява това как може да подобрим живота си в градовете, вглеждайки се в природата и взимайки пример от нея. Пример, който може да направи градовете по-устойчиви и по-здравословни за живеене. В този смисъл да, градовете са навсякъде около нас – има градове, населявани от животни, растения, насекоми - можем да се учим от природата около нас и да внедрим това знание в структурата на нашата цивилизация и градове.

Изрисувал си много стени. Кой е градът с най-доброто улично изкуство, което си виждал?
Не мога да кажа конкретен град, в който особено ме е впечатлила някоя стена. Има градове с впечатляващи стени, но все още не съм ги посетил, като Рио де Жанейро и Сао Пауло. Чувал съм, че има много добри в Латинска Америка, затова може би това ще е следващото място, което ще посетя и бих могъл да споделя.


Boorka - Save Us Records


Как би изглеждал градът на мечтите ти?

В града на мечтите ми няма да има бетон, нито коли и замърсяване, хората ще левитират и ще преместват неща със силата на мисълта си, няма да има Лидъл и големи търговски центрове, няма да има нужда от тях. Предполагам повечето от технологиите ще са ненужни и ще се използват само за истинско подобряване на живота ни. Не за да правят живота ни по-бърз, а за да го забавят. Така че в „бавния град“ ще имаш време да мислиш, ще вървиш по тревата, ще има други живи същества около теб …

 

Ако можеше да пътуваш във времето само за ден, къде би отишъл?
Бих искал да видя създаването на вселената, този спектакъл – звездната експлозия, супернова.


Those Dreams - Save Us Records


За какво мечтаеш?
Мечтая за по-добър свят. Мечтая да съм щастлив, да се радвам на слънцето, мечтая за много простички неща. Мисля, че простотата е разковничето за много неща. Бих искал да създавам много други неща, да знам много неща и да живея. Моята мечта е да живея.

Вижте още на:
instagram.com/ivan.blazetic.sumski
behance.net/IvanBlazetic
facebook.com/ivan.blazetic.sumski
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н