Artist Corner Към рубрика

Вътрешен поглед: Искра Благоева

фотограф: Михаил Новаков

 

Искра Благоева е родена през 1978 г. в София и завършва Университета за приложни изкуства във Виена. В работата си използва различни медии като живопис, обекти, инсталация и пърформанс, а творбите ѝ са плод на дългогодишния ѝ интерес към религиозно-митологичното съдържание и образи, които са дълбоко вградени в западното културно възприятие. Има над 13 самостоятелни и десетки участия в групови изложби в България и различни европейски страни. През 2012 г. е стипендиантка във Вила Валдберта в Мюнхен, година по-късно е номинирана за отличието БАЗА, а през 2020 г. нейна творба е представена на изложението Vienna Contemporary, след което става част от колекцията на Музея за съвременно изкуство в Краков.


АКТУАЛНИТЕ ВЪЛНЕНИЯ, ТЕМИ И МАТЕРИИ
От години работата ми изследва определена тема. Най-просто казано, това е образът на съвременната жена и нейната роля в обществото. Стереотипите и клишетата, които трябва постоянно да преодолява.

 

Искра Благоева, The Last Suffer, от серията Black Paintings of Cheerful Events 2017, акрил върху платно, 180x90cm, Колекция: СГХГ, Фотограф: Калин Серапионов

 

МЕСТАТА ИЛИ ХОРАТА, КОИТО ДАВАТ ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЛАСЪК НА АРТИСТИТЕ
Мотивацията за работа е доста различна при всеки. За себе си лично установих, че негативните емоции и събития дават положителен тласък на работата ми. Мисля, че съм на подходящото място.

 

СЪБИТИЕТО В БЪЛГАРСКОТО СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ
Подновеното участие на България на Венецианското биенале!

 

Oedipus Was a Cheater, 2020, stone, 90x75x44 cm, edition of 3 

 

ПОСЛЕДНАТА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ТВОРБА, КОЯТО ВИ ПОВЛИЯ, ВПЕЧАТЛИ, НАКАРА ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ
Конкретна работа не се сещам, но се запознах на живо с Текла Алексиева, на която много се възхищавам и осъзнах колко много дава, но и изисква изкуството. И колко дълъг път имам да извървя.

 

Повече за работата на Искра Благоева на iskrablagoeva.com

 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н