Artist Corner Към рубрика

Вътрешен поглед: Мария Налбантова

Снимка: Личен архив

 

Съвременната художничка и визуален артист Мария Налбантова се дипломира през 2015 г. в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика” на НХА, а през 2020 г. спечели наградата за съвременно изкуство БАЗА. Пътят ѝ минава през семестър във факултета за изящни изкуства в Университета на Гранада, Испания, където участва в няколко изложби, а през 2015 г. е част от обменната програма Own vision own way – European youth exchange в областта Оверн, Франция, където също се включва в няколко групови изложби. През 2018 г. в Галерия „Васка Емануилова“ е домакин на самостоятелната изложба „Прогноза за времето” с куратор Даниела Радева. През 2019 е финалист на стипендията „С усилия към звездите” към Фондация „Културни перспективи” и през същата година е номинирана за Наградата за съвременно изкуство БАЗА, която печели обаче през следващата. Тогава е номинирана и за наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“, а насред всичко това участва още в редица изложби, форуми и конкурси в страната и чужбина, а нейни творби са вече част не само от частни колекции, но и тази на Софийска градска художествена галерия.

В работата си обича да експериментира с различни медии и техники. Използва сапун, четки, фаянс, вода, камък, сухи растения, а много често работи и с намерени обекти и следите от време, които те носят. Всичко в практиката ѝ се движи по няколко линии. Една от тях е фокусирана върху моралната хигиена, която се простира отвъд тялото и обитава човешкия ум. Включвайки органични и синтетични елементи в една цялост, тя поставя на преден план критични социални, политически и екологични въпроси, без да губи линията на хумора.

Sedimentation, 2021, Мария Налбантова, Галерия “AVU” Прага, Фотограф: František Svatoš

 

ТЛАСЪКЪТ

Той идва от местата и хората, които подкрепят и съдействат на процесите, свързани с артистичната работа. Те са свързани с поемане на риск, грижа, споделяне, медиация, информираност, дискусии, любопитство, предоставяне на пространство и условия на работа.Сред тези, с които се радвам, че работих през 2021 г., са ИСИ - София; кураторката Вероника Чечова и художничката Елишка Конечна по съвместната ни изложба “Седиментация“ в Галерия AVU, Прага; Веселина Сариева за изложбата “В защита на твърдия материал“ в “Сариева“, Пловдив; Леон Кахан и екипа на Salzburg International Summer Academy of Fine Arts; Виктория Драганова и всички участници в проекта “Възможната институция“ в Swimming Pool, както и с работното пространство на foryouandyourcustomers, където реализирах изложбата “Оръдия на труда“ и имах за известно време офис-ателие; Галериите "Интро", "Структура" и още много други пространства и хора, за които съм благодарна, че сме се срещнали в определен момент.

 

Time Lapse A Good Deal, 2021, Мария Налбантова, фотограф: Господин Господинов

 

СЪБИТИЕТО

Открои се въпросът за свободните артисти, който е структурен и засяга всички, които работят на свободна практика. Впоследствие се появиха програмите на Национален фонд “Култура“, които се оказаха от голямо значение за динамиката на художествено съдържание в страната. Важно събитие също е, че България ще участва на 59-ото Венецианско биенале през 2022 г.

 

Post-tools, 2021, Мария Налбантова, фотограф: Яна Лозева

 

ВДЪХНОВЯВАЩО

Три творби, съвсем различни, но много впечатляващи, които вълнуват, вдъхновяват и карат човек да се замисли. Това са изложбата на Михаил Михайлов Self-brainwashing в “Галерия +359” (Водната кула), “Премълчители“ на Антони Райжеков в Институт за съвременно изкуство - София и “Невъзможни действия“ на Ясен Василев.


Повече за работата на Мария Налбантова може да откриете в сайта ѝ, както и в Инстаграм

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н