За деца Към рубрика

МОБИЛИЗИРАЙ ДЕТСКИТЕ КНИЖКИ

Книгите са едно от най-добрите класически средства за забавление на деца. Образователни и полезни за развитието на въображението. В последно време обаче им се налага да водят една сравнително неравностойна битка с мобилните телефони и таблети, където движенията и звуците на цветните изображения и игрите като цяло печелят много по-лесно детските симпатии и внимание. Затова е страхотно, че множество издателства започват да гледат все по-позитивно на колаборацията със създателите на мобилни приложения.  

Съвсем наскоро и разработчиците и изследователите на “Дисни” представиха нова книжка за оцветяване, която с помощта на телефон и таблет превръща двуизмерните изображения в триизмерни и то в реално време. Така, докато вашите наследници си оцветяват любимото слонче от някоя анимация например, то може да танцува и да се смее от екрана, докато панталонките и тениската му придобиват цвета на избрания молив или флумастер. И всичко това пред очите ви. Специален алгоритъм след това премахва неравностите от оцветеното и изглажда финалния образ. Приложението обаче е все още в процес на разработка, тъй като в момента фигурите са ограничени до 12 движения в секунда, което е далеч от класическите 24. Но какво добро начало само!

Примерът на “Дисни” е по-скоро интересно продължение на вече съществуваща практика книгите да са предмет на директна интеракция с помощта на телефон или таблет. В книжарниците може да ви попадне например “Джурасик свят: Където динозаврите оживяват”, в която на всяка отделна страница различните видове динозаври крачат като реални същества от екрана на съответното устройство и дори може да си направите снимка с тях.

Засега обаче тази нова практика е все още в ръцете на преводните издания, докато книгите от български автори все още наблягат предимно на традиционния медиум и игнорират технологичните новости най-вече заради тяхната цена. И все пак добри примери има. Преди около година издателство “Жанет 45” представи приказката "Малката Божана в подводния свят" на Божана Апостолова заедно с интерактивно мобилно приложение, в което малките читатели сами избират дали да четат, да слушат, играят, опознават герои и ситуации от книгата. Освен това децата могат да избират и музикалния фон, да посочват думи и предмети, които да заучават, докато слушат или проследяват изписването на думите, както и да избират и активират любимите си анимирани герои от приказката.

В началото на годината “Гардиън” публикува и класация на илюстратора, автор на детски книги и дизайнер Крис Хаутън за най-добрите 10 книги и книгоподобни мобилни приложения за малки деца. Сред тях той слага например Tinybop: The Human Body, което е като опростен Google Earth на човешкото тяло. В него може да увеличите отделните части и системи на тялото, да видите как сърцето бие и клетките циркулират, а когато решите да направите движение с ръцете или краката на тялото, да видите и съответния ефект от това върху неговите вътрешни органи. NIghty Night пък е едно от най-теглените мобилни приложения за заспиване, което множество родители признават, да използват като край на ритуала по приспиването на децата след четенето или разказването на приказка. В него няколко красиво илюстрирани животни от селски двор като кравата, овцата или кокошката издават съответните за себе си звуци и нямат търпение да заспят. Детето трябва само да натисне бутона за изклюване на тяхната лампа и те мигновено захъркват сладко, сладко. 

Toca Band пък ще онагледи на малчуганите как всъщност се прави музиката, като им даде шанс сами да създадат различни мелодии. За целта избират различни герои, които изпълняват различни звуци и ги комбинират на сцената на телефона или таблета. Известната книжка Miximal, в която страниците са разделени на три части, така че да се създават множество различни комбинации от глава, тяло и крака на различни животни за щастие и забава на децата, също си има мобилен вариант, в който това занимание е доразвито с дребни движения на отделните части като завъртане на глава, попляскване с лапи или крила, потропване с пипала или копита и т.н.

Просто родителите трудно биха си намерили оправдание да държат децата встрани от книгите, когато може да породят интереса им към тях дори и с помощта на мобилните устройства. Успех!

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н