За деца Към рубрика

СТАНКА ЖЕЛЕВА

Станка Желева е основното действащо лице зад фондация Easyart, чиято дейност бургаските родители и деца познават покрай пътуващите издания на "Детски панаир" и "Музей на колела". В тях десетки разнообразни творчески ателиета запознават малки и големи по интересен и забавен начин с изкуството. Колкото и да не й се иска обаче, тя много често е представяна първо не с дейността си, а с факта, че е дъщеря на покойния президент на България (1990-1997) Желю Желев. И все пак най-силния си отпечатък оставя именно чрез различните дейности за деца, сред които от 2009 г. насам са се натрупали безплатните ателиета по рисуване в софийските музеи, панаирите за деца, които обикалят страната вече няколко години, както и провелият се за втора поредна година отново в няколко български града "Музей на колела". На 24 години Станка Желева заминава за Франция, където следва графичен дизайн и вътрешна архитектура в ESAG. През 2008 г. се завръща в родината заедно със съпруга си - колумбиецът Адриан Вела Усме, а година по-късно двете им дъщери ги вдъхновяват да създадат фоданцията Easyart. 

 

Помните ли първия път, в който влязохте в музей или галерия? Какво си помислихте тогава?
Майка ми ме водеше много често на изложби на "Шипка" 6, но нямам спомен от първия път, когато съм влязла в музей. Имам обаче много ярък спомен от един албум на Рубенс, който гледах с часове, пълен с дебели жени, пухкави ангелчета и леещо се вино .... Тези картини, преизпълнени с жизнерадост, ме караха да мечтая.  

Какво ви провокира да се занимавате с образоването на деца в тази сфера?
Моите деца. Виждам колко е важно за общата култура на децата да познават историята на изкуството, как културата ги облагородява и отваря нови хоризонти, дава им самочувствие.

 

Откъде черпите педагогически опит? Има ли методи, които предпочитате?
Много вдъхновяващи са образователните програми в музеите във Франция. Децата са изключително любопитни и по забавен начин можеш да им обясниш и много сложни и сериозни неща. 

Разкажете ни за музеи или галерии, които ви вдъхновяват.
Лувърът е моят любим музей, може би защото го познавам добре и съм ходила много пъти! Обичам Националния археологически музей в София, в който всеки път можеш да откриеш експонат с изключителна история. Много ме впечатли Националният музей в Тайпе с изключителните експонати от съкровищата на китайските императори, МОМА, PS1, музеят на изкуството "Метрополитън", Националната галерия в Лондон. В България има толкова много малки регионални музеи, световно неизвестни, с експонати от световно значение. Всяко тяхно посещение ме кара да се чувствам откривател на непознати съкровища.
По принцип намирам галериите и музеите за едно много вълнуващо и вдъхновяващо място.

 

Защо изкуството трябва да бъде важна част от детското образование?
Защото развива креативността и въображението на децата. В изкуството няма граници и е един спонтанен начин да се изразиш и споделиш. 

 

Има ли най-подходяща възраст и начин, по който децата да се срещнат за първи път с него и с науката?
Децата са толкова любопитни и наблюдателни и могат от най-ранна възраст да бъдат въведени в света на изкуството и науката.

 

Родителите достатъчно подготвени ли са да се изправят пред новите знания на децата си?
Не винаги и затова програмите на Фондация Easyart са насочени не само към децата, а и към родителите. През погледа на децата си те научават по един леснодостъпен начин куп неща. 

 

След проектите „Детски панаир“ и „Музей на колела“, изкушавате ли се да започнете да работите и по инициативи за възрастни?
Ние работим с възрастните чрез децата им. 

 

Какво липсва най-вече в отношението към изкуството и науката у нас?
Тотална липса на комуникация и реклама на културните и научни институции, както и липса на детски програми и програми за широката публика за популяризирането на музеите в България. 

 

Какво ви мотивира да продължавате да работите за популяризацията им?
Огромната радост и изненада, с която хората откриват, че в България има невероятни музеи и съкровища, с които можем само да се гордеем. 

 

Как бихте обяснили на едно дете какво представлява музеят?
Това е едно място, пълно с невероятни съкровища, които имат една още по-невероятна история, множество загадки и тайни, чийто отговор може би един ден ще откриеш ти.

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н