За деца Към рубрика

ФАНТАНЦМАГОРИИ

Танците си стоят заложени дълбоко в децата още преди да проходят. Моят син се поклащаше ухилен на избрани от него парчета много преди да започне да прави опити да ходи самостоятелно. Това е начинът да изкаже емоцията си от хармониите, които са предизвикали импулси в мозъка му. Танцът обаче е не само начин малките шушончета да възприемат музиката многостранно - той е начин да управяляват тялото си, да възприемат звуците не само слухово, но и като посредник на движение, удоволствие и най-вече игра. А играта, както знаем, е най-добрият начин да учиш нови неща за света и за себе си. Винаги. Затова танцът може да е полезен и интересен не само за упражняване, но и за съзерцаване. Играта на движения, звуци и картини са си нещо като анимация на живо, но в доста по-здравословен вариант. За разлика от кукления тратър например, в танците е оставено малко повече място за въображението на малките зрители. Затова събрахме и няколко добри примера, които да послужат като доказателство, че не говорим врели-некипели.

Едно от първите имена, които ни хрумват, когато стане дума за съвременен танц и деца, е Далия Ачин от Сърбия. Освен като хореограф и танцьор с множество самостоятелни проекти в областта на съвременния танц и пърформанс, тя има много силна развита програма, насочена към най-младата публика. Baby Space, разработено за деца от 3 до 18 месеца, е специално създадено приятно и артистично пространство, в което се стимулират всички сетива на бебетата, комбинирайки визуални изкуства, танц, музика и поезия. Като видите за какво иде реч, ви се приисква рязко да се върнете в първите месеци от живота си и да му се насладите чисто и по детски. Мястото е едновременно инсталация, достъпна за няколко часа на ден, както и танцов пърформанс, който се изпълнява в определено време през деня.

“Сънят на един жълт чорап” пък е за деца от 2 до 4 години и разказва историята за невероятния сън на жълт чорап, изпълнен с необикновени същества и пейзажи. Сън, в който мечтите се сбъдват, защото чорапът и неговите приятели могат да ходят където си поискат, вместо да са зависими от онзи, който ги носи. Друг интересен проект с участието на Ачин е Upside Down, в който танцьорите се опитват да представят на деца над 4 години един интерактивен подход към танца и театъра, който ги приканва да участват и да се включат в приключение, което те могат не само да наблюдават, но и да активират. Онова, което се случва на “сцената” пред тях се заснема отгоре и се прожектира на екран, така че се получават много интересни ситуации и форми.

Ако сте посещавали детската програма на One Dance Week, вероятно помните и представлението "Японска градина" на италианската танцова трупа TPO. То разказва на най-малките приказката за Широ. Той е любопитно и смело японско момче, което решава да види какво има отвъд родното му планинско селце. Тръгва на дълго пътешествие и става първият японец, достигнал океана. Приказката неусетно прелива в танц на фона на постоянно променящи се пейзажи с поразителни форми и красота. Когато се завръща у дома, Широ е толкова впечатлен от видяното, че не успява да го опише с думи. Хрумва му да го пресъздаде в приказна градина. Децата имат възможност да режисират сами приказката с всяко едно свое движение върху специален сензорен килим. С него могат да се озоват в ледена пещера, да свирят с крака на гигантска маримба, да разцъфнат като цвете или да се сгушат в някое огромно листо на дърво. След такова преживяване ще отнеме време, докато отново ги привлече която и да било видео игра, гаранция.

Сред българските добри примери в тази поредица са продукциите на арт център “Про Родопи”, които правят разнообразни представления за много малки деца. Техният “Жълто” е невербален спектакъл, насочен към публиката от 0 до 4 години, който стимулира чувствителността и емоционалността им, създавайки основи за тяхното естетическо образоване.

Петър Илиев и неговата фондация “Танцово изкуство - Илиев” пък прави чудеса в извънкласните занимания, създавайки спектакли от деца за деца. Той осъществява школи, танцови работилници за по-напреднали млади танцьори и ученици, както и много шарени и весели представления, в които съчетава уменията и таланта на деца от училища с различен статут. Идеята е да ги мотивира да изследват телата си, упоритостта и търпението си, както и да им предостави нови възможности за общуване, защото в спектаклите му често на сцената се събират деца, които въпреки различията в социалния или финансов статус създават с общи усилия нещо голямо заедно.

 

снимки: Secret Garden / Campagnia TPO
Baby Space / Dalia Acin Thelander

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н