За деца Към рубрика

ВИЕ МИ СЕ ЦВЯТ

 

Ако съберем детската енергия и концентрация, усвоена от книжките за оцветяване, вероятно с нея щяхме да успеем да захраним цяла отделна планета. Стар и изпитан номер е да носите моливи, флумастери и книжка с образи, на които им липсват цветове, за да накарате децата от 3-4 годишна възраст нагоре да се усмирят поне за известно време. Наскоро оцветяването дори някак премина и в сектора за разтуха на възрастни. Не е случайно. За разлика от рисуването не изисква особен художествен талант, но пък е приятно естетическо занимание, което съвместява творчество, концентрация и физическо старание да не преминаваш очертанията. Ако за голям човек това е нещо като медитация за тялото и ума, за децата е просто мега кеф. А удоволствието може да бъде същевременно образователно или пък супер занимателно, ако подберете по-внимателно обектите за оцветяване, избягвайки популярните анимационни герои и наблягайки на други любопитни неща от света.

 

Идеален пример за това са стилизираните карти на големи световни градове, които след запълването с цвят по собствен избор, може спокойно да превърнете в готин и наистина неповторим постер за дома или детската стая. Преди малко повече от година се появи такава “София за малчугани”, в която художничката Мила Лозанова претворява разходката из столицата в симпатично занимание с моливи и флумастери в ръка. Стискаме палци скоро да се появят подобни карти и на останалите големи български градове, но ако София не ви стига, винаги може да посегнете на много други популярни населени места като Ню Йорк, Париж, Берлин, Барселона, но също на цели държави, на атласа като цяло и дори да скочите в Космоса. Всичко това чрез картите Giant Coloring Pages на OMY Design&Play. Интересен друг вариант на постер за оцветяване предлага и Вики Книш в сайта си Minushka.com.

 

Сред готините нови книжки за оцветяване, които отскоро се предлагат на пазара, се откроява и компактното и интересно малко издание “Български народни шевици” на издателство “бгкниг@“. Него може да опознаете специфичните форми и мотиви от носиите в различните области на България.

 

В случай, че не искате да се ограничавате с предложенията в родните книжарници, онлайн става все по-интересно. Може да разберете спецификите на инди рок сцената, докато оцветявате нейни характерни образи или елементи в The Indie Rock Coloring Book на Yellow Bird Project. С Let’s Make Some Great Art на Marion Deuchars децата могат да научат и нещо полезно за великите художници, като оцветят например по свой вкус ваза с прословутите слънчогледи на Винсент ван Гог или пък създадат колаж, вдъхновен от Анри Матис. Същата авторка предлага и книгата Let’s Make Some Great Fingerprint Art, в която ще откриете колко невероятно средство за рисуване могат да се окажат собствените ви длани и пръсти, когато боята се маже директно върху тях. Сред бестселърите на “Ню Йорк Таймс” пък е Outside The Lines, в която има изображения за оцветяване дело на над 100 различни автори, сред които илюстратори, аниматори, графични дизайнери, музиканти и не само. Ако пък сте бесен фен на татуирането, поднесете на детето си темата по един много свеж начин чрез The Tattoo Coloring Book на Megamunden. Вътре са събрани класически мотиви като сърца, моряци, момичета, скелети, рози, както и доста по-съвременен поглед над актуалните рисунки за тяло. Друг пример за нещо по-образователно и интересно е A Coloring Book: Drawings by Andy Warhol, в която творбите на известния създател на поп-арт жанра, могат да придобият вашите цветове. За останалото - флумастери и моливи, се обърнете към най-близката книжарница.

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н