За деца Към рубрика

ARCHIKIDНе, не става дума за програма за чертаене, нито за някоя нова игра, която да научи детето ви как да проектира сгради… Тъй като сме на фаза архиви, открехваме вратата на дигиталното архивно дело и към децата. Всъщност за тях вероятно аналоговите архиви след време ще се превърнат в някаква много прашна отживелица, подобие на домашния телефон и уокмените, но да не избързваме с пророчествата. Попаднаха ни няколко интересни примера за онлайн кътчета, в които големи институции като музеи, университети и библиотеки са се постарали да дигитализират творби от света на литературата и анимацията за всички малки, големи и възрастни деца.


 

Едното е Animated Britain - онлайн архив за анимация, който събира на едно място един век британска анимация. Колекцията на Британския филмов институт включва 300 филмчета в разнообразна стилистика и техника - от ръчно рисувани до стопмоушън, от първите стъпки в анимацията до анимирани реклами и какво ли още не. С него децата могат да добият малко по-шарен поглед към света на детските филмчета, с което да обогатят естетиката си. В плеъра на bfi.org.uk под Animated Britain (но за съжаление само от територията на Обединеното кралство) може да се види как са се развили през години студията, които днес правят анимации за Уес Андерсън и Тим Бъртън. В крайна сметка не е нужно всичко да опира само до Пепа, Дора, нинджи, костенурки, Фин, Джейк и Времето за приключения.

 
Друг интересен ъгъл за деца в онлайн архивите има отреден и за книгите. Не е сигурно, че ще впечатлите най-малките с издания за подрастващи, английската азбука и доброто поведение от 19-и век, но на вас със сигурност би ви било полезно и прелюбопитно, особено ако сте на фаза “четене на книжка преди лягане”. Всъщност детската литература явно не е съществувала като отделна категория допреди началото на 18-и век, така че няма да се върнете прекалено назад във времето. Ако английският не ви е чужд, може да разгледате съвсем безплатно от корица до корица хилядите детски заглавия в дигиталната колекция Baldwin Library of Historical Children’s Literature (http://ufdc.ufl.edu/baldwin/all/thumbs) към Университета на Флорида. Там ще откриете основното, което британците и американците са искали децата им да знаят и вярват от средата до края на 19-и век.


 


Има и нещо българско. Може и да го знаете, но ако сега го виждате за първи път, благодарете ни наум: В секция "Грамофонче" на сайта на chitanka.info може да откриете страхотна колекция от над 1100 аудиоприказки, чиито драматизации са записвани на касети и плочи в "Балкантон" или в радио "Христо Ботев".  Сред тях са "Андерсенови приказки" от 1969 г., "Антон и Точица" от 1958 г., мюзикълът "Бяла приказка" по Валери Петров и още мнооооого други. Завиждаме на ококорените от кеф детски очи, които ще видите, когато им пуснете дори и малка част от това богатство!


 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н