За деца Към рубрика

МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ ЗА КОНТРАЦЕПЦИЯТА

По неофициални данни у нас всяка година над 100 000 жени правят аборт, а България е на трето място в света, след Украйна и Русия, по брой аборти на момичета под 19 години. В същото време по-малко от половината сексуално активни българки не използват никакви предпазни средства.

На 26 септември се отбелязва Световният ден на контрацепцията и по този повод Loveguide - платформата, в която открито и приятелски се говори за секс, стартира здравно-образователна кампания за това колко е важно да знаем как да се предпазваме от нежелана бременност, преди да започнем да водим сексуален живот.

Проучване, проведено от Loveguide през това лято сред почти 1000 запитани, показва, че хората познават противозачатъчните хапчета и спешната контрацепция, но не ги употребяват. Около 3% от цялата аудитория или 7% от водещите полов живот ползват противозачатъчни. Според данните от запитването, висок процент смятат, че противозачатъчните не са особено надеждни в предпазването от забременяване, а девет от десет запитани вярват в поне един мит относно противозачатъчните. 

Над половината от анкетираните все пак заявяват, че биха се доверили на гинеколог. Ето защо Loveguide организира месец за безплатни гинекологични консултации от 1 до 31 октомври в общо осем града - София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и Плевен, като списъкът с кабинети и гинеколози може да бъде намерен в сайта на Loveguide. По време на прегледите всяка жена ще може да поговори и обсъди със специалистите методите за предпазване от нежелана бременност и най-подходящата контрацепция за нея.

Ние пък си говорим с основателката на Loveguide Николета Попкостадинова още за митовете за контрацепцията, някои причинно-следствени връзки, сексуалните теми, които вълнуват младежите и ще имат ли някога край техните въпроси. 

 

Според вашето проучване по-голямата част от момичетата и жените в активна полова възраст познават методите за контрацепция, но много малък процент използват такива. На какво най-вече се дължи това и как може да се промени?

Най-вече, от нашия опит, е заради митовете и легендите, които не спират да витаят около контрацепцията, както и около всички теми, свързани със сексуалното здраве. Тъй като темите са табу в семейството и няма задължително здравно образование в училище, младите хора се учат от собствените си грешки, от интернет – където не се знае на колко надеждна информация ще попаднат, и от „една приятелка каза…“ За съжаление ги е срам и рядко се обръща към лекарите-специалисти, ако наистина нямат някакъв сериозен проблем. Превенцията е за съжаление слабо застъпена. 


Кои са най-популярните митове за контрацепцията? Наистина ли е съвсем безвредна или има своите уловки, за които трябва да внимаваме?

Че се напълнява, растат косми на всевъзможни места, спада либидото и пр. В зората на този вид контрацепция препаратите не са били толкова добри и тези опасения са били валидни. Но днес, както в много други отношение, фармацията е страшно напреднала и те вече са не-знам-кое поколение и стават все по-добри. 

Разбира се, те са подходящи за жени, които имат постоянен партньор, редовен полов живот и са се тествали заедно с партньора си, че нямат сексуално предавани инфекции. Те не предпазват от инфекции, а само от нежелана бременност. 

Едва ли има лекарства, които са съвсем безвредни. Разбира се, че имат „своите уловки“, както казвате вие. Но всички те са и изброени на листовките на препаратите, и всеки един лекар ще ви предупреди и обясни. Затова и противозачтъчните са само с рецепта и под лекарско наблюдение. Подлежат и на смяна, има различни видове, подходящи за различните жени.  

Възможно ли е да има връзка между ниската употреба на средства за контрацепция и широката достъпност на абортите? Това проблем ли е и защо?

Абортите в България не са чак толкова достъпни, а са си съвсем добре регулирани. Под 18 години например без съгласието на родител или настойник сама не можеш да направиш аборт. Само в определени клиники, определени лекари ги извършват. По желание са само до 12-а гестационна седмица, после може да са само по медицински причини. Съвсем не толкова достъпни са. Те са изконно право на жената да реши какво прави с тялото и живота си. И не е проблемът в тяхната регулация.

Проблемът е в липсата на информация как да се предпазваме и как да не се стига дотам. Проблемът е в превенцията. Затова и правим тази кампания. Защото независимо дали се стигне до аборт, или раждане, ако детето е нежелано по ред причини, pоследствията са страшно тежки – и за майката, и за детето, а и за близките им.

Проектът Loveguide се реализира успешно вече пет години. Как се появи идеята за него и как оценяте развитието му във времето? Какво още бихте искали да постигнете?

Появи се, защото България оглавява всички негативни статистики, свързани със сексуалното здраве на младите хора – бременности на момичета от 14 до 19 години, насилие, сексуално предавани инфекции и т.н. Защото у нас няма сексуално и здравно образование в задължителната учебна програма, а вкъщи тези теми са табу. И да, в интернет може и да има всичко, но то е или подвеждащо, объркващо, или медицински обяснено, или просто порно.   

Знаехме, че проблемът е в незнанието Младите хора започват да водят полов живот – независимо на колко години, било то 15, 17 или 19, недостъчно добре подготвени. И затова изпадат в ситуации, които са буквално животозастрашаващи.

Оказа се, че нуждата е огромна и ние я запълваме по правилния начин. От информативния сайт, направихме образователен канал в YouTube, часове в Час на класа за над 8000 ученици в цялата страна, вече имаме 4 пакета онлайн уроци по четирите най-належащи теми и мобилно приложение с най-често задаваните въпроси.

Искаме да достигнем до максимален брой тийнейджъри и млади хора с правилната информация преди събитията в живота им, за да са добре подготвени и да могат да направят своите добре информирани избори за здравето си и личния си живот. 

Кои са най-неочакваните и изненадващи питания, които сте получавали?

Няма такива. Всичко сме чували и нищо не ни изненадва. 


Кое според вас е най-голямото постижение на Loveguide сред подрастващите?

В нашата пощенска кутия безличните цифри имат и конкретна лична история. Петя е на 14, не е правила секс, но от известно време получава заплашителни съобщения от мъж, който й казва, че ако до еди кой си август не се срещне с него и не се съгласи да правят секс, тя и семейството й ще пострадат. Петя ни пише, не за да й кажем как да се справи с този онлайн тормоз, а да поиска съвет, защото това ще е първият й път и как и къде да го направят. Историята на Петя слава богу е с щастлив край, след като с наша помощ, тя разказа всичко на родителите си, отидоха в полицията и се намеси ГДБОП.

Имаме и други успехи, които ни пълнят душата. Обратната връзка от тийнеджърите и младите хора. Например, когато Илияна ни писа: „Реших да не избързвам относно първия ми сексуален контакт с приятеля ми, също така вече не се притеснявам да обсъждам тази тема (вече не я намирам за нещо, за което трябва да те е срам да говориш) и съм 100% сигурна, че първият ми, както и всеки следващ път, в който спя с някого, ще бъде с презерватив.“

И още: "Като цяло все още не съм правила секс с проникване, но засега от вас взимам съвети. Не съм се променила много, освен че вече имам огромна обеца на ухото ,че трябва хигиената да е редовна (не че не беше), винаги с презерватив и т.н.. Също вие ме подготвяте психически за първия път и какво да очаквам. Не си мислете ,че няма с кого да говоря тези неща, имам чудесни родители, но когато дойде моментът, тогава ще отворя темата, засега вие ми помагате достатъчно. П.С: Уникални сте и освен мн яки съети, разпръсквате и чудесна енегрия и позитивизъм.
#Започнах да спазвам по-добра хигиена, когато разбрах, че има много болести. Сменям бельото си редовно през 2 дни. И не гледам Loveguide, само когато ми е скучно. Смятам видеата за много полезни. Разбрах, че презервативите са наистина важни. Ами например вече знам много повече да секса и за любовта, как се слагат презервативи и много, много други неща! Благодаря!"


Смятате ли, че трябва да се направи подобен guide и за родители и как си го представяте?

Задължително. И за учители. Винаги казваме на учениците – говорете с вашите, ако те не са започнали този разговор, започнете го вие с тях. Но нас засега не ни стига ресурсът и това са следващите ни стъпки. Очаквайте ги и тях.


Има ли все още теми, които не сте засегнали и притеснява ли ви идеята, че някой ден ще сте изчерпали всички въпроси?

Ще сме се изчерпали като един ден се събудим и пощенските ни кутии са празни от въпроси на тийнейджъри, родители и учители, като няма коментари под видеата ни. Това ни е целта! 

 

Какви са препоръките за секс по време на пандемия?

Отговорът може да гледате тук:

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н