За деца Към рубрика

OH CARDS - МЕЖДУ КНИГАТА И ИГРАТААлбена Варсано е сертифициран обучител в „Институт ОХ карти – България“. Като докторант в СУ „Св. Климент Охридски“ изследва детската литература в психоаналитична перспектива. Психодрама-асистент е към ИПП “Хирон”.

В продължение на 10 години работи по международни проекти, посветени на околната среда и човека, отвели я до Германия, Франция, ЮАР, Нигер и Мароко. Част е от екипа на WAT-A-Game и Coo-PLANET, работещи по разработването на настолни ролеви игри за разпределяне и управление на ресурси.

Какво представлява семейството на OH CARDS?

OH Cards са метафорични и асоциативни карти. Създадени са над 20 различни колоди, всяка една е разработена от екип професионалисти - художник и психолог, сформирани с оглед на темата и стила. И, разбира се, създателят на картите Мориц Егетмейер, който участва във всяка една колода.

Kартите са красив и лесен за прилагане проективен инструмент, чрез който да свържем мисловния и емоционалния си свят, разумното и творческото начало. Картите представляват смесица между игра и книга. Те са едновременно средство и игра за възрастни и деца от всякаква възраст – подходящи за използване в широк спектър от ситуации, от социална дейност и терапия до семейни игри; от тренинг за работа в екип до създаване на семинари и спектакли.

Той позволява да приложим уменията си за асоциацииране и фантазиране, да поиграем. Въпреки че всяка колода карти е и артистично и тематично уникална, тя може да бъде използвана в комбинация с други тестета от семейството. Картите са инструмент за нашето въображение, те са цветовете, чрез които участниците стават художници. И макар да изглеждат като обикновена игра, в действителност са кутия, пълна с мисли, открития и нови идеи. Без значение в коя сфера ги използваме, те са винаги точно това, което ние правим с тях. Идеята е да стимулират нашите сетива и да улесняват участниците в процеса на общуване.


От къде произлиза името “OH”?

Името е директна препратка към ефекта на изненадата. Когато за първи път се срещнем с картите, реакцията е „ОH!“ (на английски), това е името на първата създадена колода карти - от думи и изображения. Оттам нататък всяка една колода си има свое собствено име, но общото название на серията остава OH.


Какви са правилата за работа и игра с картите?

В играта и работата с OH Cards нямат правила, няма победители и победени, няма стратегии, точки и резултати. Следва се единствено етиката на “уважението” към другия, към неговия личен свят и въображение: не се прекъсваме; не интерпретираме картите на другите участници; помним, че няма “правилно” и “грешно”, а само различна гледна точка и т.н. Би било прекрасно да пренесем тази етика и в общуването извън играта.Каква е историята зад създаването им?

Както вече споменах, обединяващата фигура във всички колоди е Мориц Егетмейер – създател и издател на цялата серия, ръководител на OH Cards Institute, Германия. Класическата колода OH e отпечатана за пръв път в Канада през вече далечната 1981, а в последствие e публикуванa на 25 езика и се разпространява по цял свят. Българското издание излиза през 2015 г. Художникът, създал първите няколко колоди от серията се казва Ели Раман. Воден от убеждението, че изкуството не е само за стените на музеите, Раман започва да създава произведения на изкуството, които се събират в ръката ти. Върху различните колоди работят художници с автентичен и разнообразен стил и техника на рисуване. Всяка една карта е рисунка, специално създадена за темата на колодата. Изключение правят картите от лимитираната серия, с изключително качествени репродукции на Йеронимус Бош и Пол Гоген, както и карти с колажи - Лидия Якобс и Бюрегард. Историята продължава да се пише и до днес, Мориц постоянно търси художници и мисли върху създаването на нови колоди карти.Как и къде можем да ги прилагаме?

Идеята на Мориц Егетмейер е  да изгради мост между изкуството и живота чрез игрови метод за себепознание, индивидуална или групова терапия, арт-терапия, образование, социална работа или просто като настолна игра за семейството и приятелите.

Картите се използват от психолози, арт-терапевти, педагози, HR-и, медиатори, мениджъри, хора на изкуството, дори… фризьори! Сега е моментът да кажем - OH! Прекрасен инструмент за работа в образованието - в творческите занимания по изобразително изкуство, театър, танц, творческо писане и т.н.

Нашият екип провежда обучения и лекции за работа с OH Cards; творчески работилници, в които картите са вход към личните ни преживявания и импулс за творчество, както и индивидуални психологически консултации.***

OH CARDS on Facebook: https://www.facebook.com/ohcardsbg/

OH CARDS Official Website: https://www.oh-cardsbg.com


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н