За деца Към рубрика

Приятно ученеКолко пъти са ви изпращали към училище с пожеланието “Приятно учене!”? Хората рядко свързват процеса на попиване на нови знания с удоволствието, но за това не са виновни самата наука или материя, а по-скоро се дължи на методите на тяхното предаване и усвояване. “Заедно в час” споделят свои изпитани пет примера за това как ученето може да е интересно във всеки час и предмет, а ние четем и “предаваме нататък” вдъхновението:ТИЧАЩАТА ДИКТОВКА развива умения за четивна и писмена грамотност, ловкост, бързина и умение за работа в екип. Провежда се под формата на щафетна отборна игра. Може да се използва в час по физическо възпитание и спорт или да се адаптира и приложи и в час по английски език, да се използва като дейност в групите в целодневна организация на учебния ден или за някой училищен спортен празник.ТРЕЙЛЪРИ НА КНИГИ ПО ЛИТЕРАТУРА - писането на сценарий за трейлър на книга, заснемането му и всички процеси, които се крият зад него (сценография, режисура, актьорско майсторство, видео и монтаж), помагат на учениците да развият уменията си за четене, писане, критично и творческо мислене, работа в екип, презентационни умения и др. Изработката на самия трейлър пък подпомага редица технически компетентности. Децата развиват отношение и любов към литературата и киното, а крайният резултат на техния труд несъмнено е повод за гордост и повишава вярата в собствените им способности. Инициативата стартира Нина Серкова, учител по италиански език, а на 2 април предстои вторият ученически фести- вал за трейлъри на книги - Booktrailer Film Festival.ESCAPE SCHOOL - приключенска игра тип escape room, но в училище. Играта е разделена на три етапа, а крайната цел е учениците да отговорят на загадки в рамките на 60 минути и да открият кода за обезвреждане на скритата бомба в училищната сграда. Тази игра учи децата на приятелство и сътрудничество, развива тяхната координация, концентрация, логическа мисъл и комуникативни умения. Чудесен метод за преговор на учебния материал по всички предмети накуп!ЛОВ ЗА СЪКРОВИЩА - инициатива, която по иновативен и забавен начин ангажира ученици, учители и родители. Събитието съчетава много отборни игри, предизвикателства и учене, а родителите и учителите се състезават в отбори заедно с учениците. По този начин цялата училищна общност се сплотява, децата прекарват повече време с родителите си, които на свой ред ги виждат в напълно нова светлина, а учителите научават много за семействата, с които работят и се сближават с тях. Организатори на инициативата са Йоанна Димитрова, Калинка Богданова и техните колеги в старозагорското село Ръжена.

ОТКРИТ УРОК, в който учениците стават учители. Инициативата се случва с помощта на учителите Иван Шопов и Марин–Асен Коджаиванов, които преподават по английски и история.

Ако сте готови да разгърнете своята креативност в класната стая, кандидатствайте за програмата на “Заедно в час” до 15 април.  Повече добри практики за развиване на умения на 21 век открийте на prepodavame.bg


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н