За деца Към рубрика

Вятърът на промянатаОбразованието е от онези активи, с които все по-рядко имаме поводи да се гордеем. Затова и редките случаи в точно тази сфера, които успяват да изпъкнат и да опровергаят правилото, са още по-силен източник на позитивизъм. Николета Петрова създава един такъв, когато заедно със свои съмишленици преобразяват необитавано старо училище в средище на алтернативното образование под името “Френе”. Тя вярва в силната връзка между деца, родители и учители, а системата на обучение там е смесица от мултидисциплинарност, сугестопедия, учене чрез преживяване, самонасочено учене и преподаване по държавния образователен стандарт. Николета обаче вярва, че образованието не е затворена общност, а начин на живот и затова с радост споделя опита и познанията си навсякъде, където имат желание да ги попиват. Така на въпроса с какво се занимава не отговаря просто с "Френе", а също - “с промяна в нагласите за образованието”. Защо? “Защото децата, които учим и възпитаваме днес, утре ще са огледало на ценностите ни и ще задават посоката на обществото ни.” 
Хора от друг вид
От древността новостите са идвали от морето. А ние работим в морето на образованието - носител на най-позитивна промяна за бъдещите поколения.

Промяната “Френе”
Вярвам, че всяко нещо, което ни кара да се замислим и да разширим погледа си, е жизнено важно за развитието ни. “Френе” прави именно това - размества и намества вижданията за образованието в Бургас.

За спомен
Искам децата да запомнят и запазят себе си! Светът ни се нуждае от автентични, различни, неподправени хора със смели идеи. Искам ги такива винаги - във и извън “Френе”.

Личният урок
Че съм по-смела, отколкото съм мислила.Видове вълнения
Всяко вълнение може да бъде предизвестено и избегнато навреме, стига мореплавателят да познава достатъчно добре условията, в които плава. Това, което ни дава сили в бурното море на работата ни с децата, е помощта и доверието на родителите и съмишлениците ни.
Предизвикателство е безразличието и обезценяването на възпитаването в общочовешки ценности. А липсата на вълнение значи спокойно море, което не винаги те учи на нещо ново, нали така?

Морепроводник
Морето дава простор на духа и съзнанието. Дава стремеж да бъдеш добър плувец. Всички усилия си струват, когато вярваш в нещо истински - и енергията, и времето, и силите.

Синьото или червеното хапче
Бих избрала комбинация от двете. Ние не бягаме от парадигмата, но и не се отъждествяваме с нея.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н