Посоки Към рубрика

В АМСТЕРДАМ ПРЕЗ АВГУСТ

Ива Бужашка все е заобиколена от изкуството. Следвала е история и изкуствознание в София, Рим и Копенхаген. В момента изучава съвременно изкуство и арт теория в Лайденския университет. Откакто е в Амстердам, работи на различни места. В една културна организация се занимава с био-арт и дизайн, както и с организационна дейност на експозициите. Сега започва в галерия, ангажирана с постколониални проблеми и политическо изкуство. Междувременно преподава и в Българското училище в Лайден и намери време да ни упъти към няколко от интересните събития в Амстердам през август.

 

ХИП КУЛТУРА И МЕСТНО ПИВО: KIMCHI FESTIVAL

 
За любителите на домашно произведена бира и разнообразие от местни хранителни продукти, фестивалът Кимчи предлага страхотно лятно парти на открито в хип севера на Амстердам. Локацията на фестивала тази година е Нордерлихт, част от NDSM-werf – бивша корабостроителница, превърната в град на изкуствата. Бирeните ферми са селектирани от Oedipus Brewing, които тази година отправят покана към артисти и дизайнери за участие в artisti-in-residence програма. Чудесен избор за парти, музика, бира и хубава храна!
13-14 август, Norderlicht Café, NDSM-Plein 102, 1033 WB Amsterdam

 

СВЕТОВНО КИНО НА ОТКРИТО: WORLD CINEMA FESTIVAL

 
Седмото издание на международния кинофестивал в Амстердам ще покаже независимо пълнометражно кино на изгряващи режисьори от Латинска Америка, Азия и Африка. Изданието се открива с последния филм на световноизвестния ирански режисьор Асгар Фархади, печелил “Оскар” и награди в Кан. Фокусът тази година е Турция, а програмата предлага специални прожекции на открито и закрито, партита и страхотни преживявания.
18-27 август, Rialto, Ceintuurbaan 338, De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

 

NEW WAVE ДИЗАЙН В МУЗЕЯ СТЕДЕЛИК – DREAM OUT LOUD – DESIGNING FOR TOMORROW’S DEMANDS

 
Изложбата Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands в музея за модерно и съвременно изкуство Стеделик се открива на 26 август с парти под навеса на реновираната преди няколко години сграда. Целта на експозицията е да покаже талантливи холандски артисти в началото на тяхната кариера. С традиции в дизайна и креативността на новото поколение артисти, които създават "социален дизайн", изложбата изглежда обещаващо. В музея има и постоянно експозиция, която включва творби на Кандински, Малевич, Апъл, Балдезари, Уорхол и др.
26 август 2016 - 1 януари 2017, Stedelijk Museum, Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н