Посоки Към рубрика

В БЕРЛИН ПРЕЗ АПРИЛ

Този месец наш гид в Берлин е Чавдар Григоров. Мнозина го разпознават като DJ Chаves, Laborant, Opcode, или човекът, който над 20 години прави незабравими влизания зад грамофоните на множество клубове. Съосновател е на Cotton Records, които помним от множество партита с величия от световната клубна сцена, както и на Repeat Bar в Берлин, който от около година набира все по-голяма популярност в тази мулти-култи джунгла. 
 
Hektik [birthday bash] at Repeat
П артитата Hektik се зараждат като формат през 2015 г. Всичко в тях е свързано с продуцента Georg Hekt, роден в Стара Загора под името Георги, но живеещ вече повече от десетилетие в Берлин и известен с този псевдоним като автор на два албума с инструментален хип-хоп и трип-хоп, участия на сцени в Австрия, Германия, САЩ, Великобритания и България, както и на доста успешни онлайн миксове с техно и хаус звучене. Традиционно музикалната селекция има хаус насока и варира според гостите. Изданието през април е и празненство за рождения му ден и продължава традицията да кани само диджеи, които също имат рождени дни. Тази година гостите са Bosha и Parallel Cоncept. 
 
Repeat bar, Lausitzer Str. 1, 10999 Berlin, 16 април, 21 ч.
 
Punk & Disorderly 2016
Т ова е събитието за онези, които вярват, че пънкът не е умрял. За съжаление всички билети за целия уикенд са разпродадени. Сред бандите са The Members, който ще отбележат своята 40-годишнина и ще представят нови записи на феста. Все още могат да се открият пропуски за петък и неделя, така че не губете надежда. Участват Cock Sparrer, Stomper 98, Slaughter & The Dogs, Angelic Upstarts, Booze & Glory, Pipes & Pints, Vice Squad, Broken Bones, The Bar Stool Preachers, Grade 2 и Sony Moped. 
 
ASTRA, Revalerstraße 99, 10245 Berlin / Kreuzberg Friedrichshain, 17 - 19 април, 18 - 01 ч.
 
Fantasy Filmfest Nights
Филмовият фестивал Fantasy Filmfest Nights представя хорър филми и криминални трилъри, някои от които са с европейска и световна премиера. Безстрашната публика може да види нови, експериментални и култ хорър филми за зомбита, призраци и други страшни създания. Освен развлекателен, фестивалът има и конкурсен характер. Публиката гласува за победителя с карти, които се раздават преди старта на всеки филм. Победителят се обявява в края на фестивала, както и на сайта му след това.
 
Cinestar cinema at Sony Center, Potsdamer Platz, 9 - 10 април
 
Gallery Weekend Berlin
Уикендът на галериите в Берлин е едно от водещите събития за съвременно изкуство в Германия и привлича множество почитатели и колекционери от цял свят. Всяка година в продължение на два дни и нощи над 50 галерии отварят вратите си. Освен добре известните участват и много нови и експериментални работни галерии, представящи специално подбрани съвременни артисти. Събитието датира от 2004 г., когато започва като частна инициатива на берлинските галерии и с времето се налага като водещо събитие в арт средите на Германия. Участват дори музейни институции като Тейт Лондон и Центърът “Жорж Помпиду” в Париж.
 
Всички участващи галерии: www.gallery-weekend-berlin.de , 29 април - 1 май
 

Record Store Day

Всяка трета събота от април се отблязва Световния ден на независимите музикални магазини, като Берлин, разбира се, се включва активно в празненствата по повода. Оригиналната идея за този World Record Store Day е на Крис Браун, но е основан през 2007 г. от Ерик Ливайн, Майкъл Куртц, Кари Калитън, Ейми Дорфман, Дон Ван Клийв и Брaйън Пухнър като празник на уникалната култура, която заобикаля над 700 независими музикални магазини в САЩ. Към днешна дата в събитията се включват над 3000 такива места в целия свят, като около 20 от тях са в Берлин. За деня се подготвят специални издания на грамофонни плочи и компактдискове. Има различни изпълнения на живо и други музикални прояви, както и готвене на открито, боди арт, срещи с музиканти, паради, диджей сетове, партита и клубни събития.

Според квартала в Берлин може да посетите следните магазини:

Mitte: The Record Store, Dussmann, Leila M., Musik Department

Kreuzberg: 33rpm Store, Core Tex Records, Fashion Killers

Schöneberg: Dodo Beach, Hurricane Records, Mr Dead & Mrs Free

Prenzlauer Berg: OYE Record Store, Vopo Records

Charlottenburg: music store, Oldschool

Friedrichshain: hhv.de Store

Neukölln: Soultrade


снимки: Иван Цанов

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н