Посоки Към рубрика

БУКУРЕЩ

 

Има моменти, в които ни се иска да сменим пейзажа, усещанията, хората поне за малко. Да вдишаме глътка въздух “различност”, да се заредим от чуждо слънце. Често обаче, завихрени от ежедневието, само причината “Искам да пътувам” не ни е достатъчна като оправдание. И си търсим друго, по-стабилно извинение, а какво по-добро от празниците. “Празнично пътуване” – звучи добре! Има няколко начина за бързо и ненатоварващо пътуване извън България – няколко дни в страна съседка. За Истанбул ви разказахме миналата година, сега ще отидем на север – в Румъния.  

 Столицата Букурещ се намира на 313 км от Бургас, което е дори по-малко от разстоянието до София. Пътуването дотам с кола е приятно, проходите в Стара планина са прясно асфалтирани, а границата се минава сравнително бързо. В града влизате около 60 км след Дунав мост, като едно от първите неща, за които трябва да се подготвите психически, е: румънците са кошмарни шофьори! Заредени с търпение, няколко дигитални и хартиени карти и сте готови да стигнете до хостела, който ви съветваме да изберете в центъра. Ние обичаме да се разхождаме, затова и пешеходната разходка из забележителностите, малките улички и закътани ресторантчета ни се струва най-удачният начин за туризъм.

 Първа спирка от тази обиколка, разбира се, е прочутият Стар град. В него съвременност и история си намират синхронно пространства като се преплитат барокови с баухаус сгради, малки арт магазинчета със стрийт арт пространства, а на всяка уличка можете да похапнете специалитетите на цяла Европа. Ние, като хапвали вече в Европа, препоръчваме румънската национална кухня, а тя най-много ни впечатли в “Caru' cu Bere” - най-старата бирария в Букурещ. И тук идва изненадата - в Румъния законно се пуши навсякъде. 

 Разходката из някои от музеите също е задължителна. За Румънският национален музей на изкуствата, в който на няколко етажа ще намерите историята на румънското изкуство до средата на 20-ти век, и Националният музей за съвременно изкуство, в който е изложено най-новото и концептуално румънско изкуство, си отделете поне половин ден. Музеят за съвременно изкуство се намира в сградата на Парламента, която е отворена за посетители, така че, ако ви влече да видите къде се случват нещата “в кухнята”, това е вашето място. 

 Румънската столица ни спечели и с активния си музикален живот, така че следващия път, когато си търсите парти или концерт в София, потърсете и на север - в Букурещ.

 

текст и снимки: Маргрета Костадинова

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н