Посоки Към рубрика

ВЪВ ВАРНА ПРЕЗ МАЙ

Пролетта се разлиства и край морето става все по-привлекателно, макар че и зимата там има своя чар. Обърнахме се към Добромир Мързов за съвети какво да посетим този месец във Варна. От 2004 г. насам Добо прави редица радиопредавания, а в последно време се е посветил най-вече на предаването за музика по БНР-Варна “45 оборота в минута”. Освен това е баща, колекционер на грамофонни плочи с особено отношение към 7-инчовия формат, както и диджей със страст към соул музиката от 1992 г. насам.

 

 

ВТОРО ИЗДАНИЕ НА КИНО ФОРУМА "5 И 1/2 СКАНДИНАВСКИ ВИЗИИ ЗА КУЛТУРА"
Тази година периметърът е разширен с филми, специално подбрани за младежка публика. А тъй като акцентът в това издание е Швеция, в част от лекторските модули артистичният директор на форума Елица Матеева ще представи творческата биография на актрисата Алисия Викандер ("Оскар" за поддържаща женска роля в "Момичето от Дания”). Програмата включва прожекции на филмите "Целуни ме бе, дебил" (Норвегия), "Его" (Швеция), "Старчето" (Исландия), "Хотел" (Швеция/Дания), "Срещата на випуска" (Швеция).
Фестивален и конгресен център (бул. "Сливница" 2) и Център за съвременно изкуство contemporary space (ул. "Марко Балабанов" 23), 2-5 май.

 

 

„НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ“ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВЪВ ВАРНА
В инициативата ще се включат музеи, голяма част от галериите, творчески пространства, заведения. В петъчната вечер на 20 май ще бъдат открити изложби, ще се проведат концерти и представления в алтернативни пространства, партита в заведения и клубове. На следващия ден участващите пространства ще организират специална дневна програма, а кулминацията на събитията ще бъде времето от 18 до 01 ч., когато музеите и галериите ще работят при вход свободен. Посетителите ще се ориентират чрез специална Нощна карта на Варна.

 

 

THE SPACE IN BETWEEN
The Space In Between е танцов пърформанс - първото представление в рамките на проекта Performance Room. Това е покана за разговор с едно човешко тяло, което изследва своите собствени (а и тези на зрителите) граници на социален комфорт и активно търси начин да преосмисли и преработи пораждащите се знаци, подчинени на правила и вкоренени вярвания.
Център за съвременно изкуство contemporary space (ул. "Марко Балабанов" 23), 14 май, 18:00 и 20:00 ч.

 

снимка Добромир Мързов: Борислав Ченков

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н