Посоки Към рубрика

ЖЕРАВНА

 

Представете си място, където, озовавайки се, човек се връща мигновено век и половина назад във времето. Място, където достиженията на съвременните технологии се изпаряват за сметка на едни, сякаш отдавна забравени, бит и култура.

 

Битът и културата на нашите деди. Битът и културата, в които са залегнали исконните български традиции, преминаващи като нишки през вековете и спояващи милионите индивидуалности в една голяма, здраво изплетена шарка, наречена народ. И докато в момента говорим за моралните стойности на понятията “бит” и “култура”, то народните носии и традиции са техният външен облик, споменът, който винаги ще ни придава идентичност в една реалност, в която тя е все по-застрашена от редица фактори, на които не смятам да се спирам.

 

Но нека се върнем към мястото, за което започнахме да говорим. Това място се казва Жеравна, а най-подходящият момент за едно такова пътуване в историята е Фестивалът на фолклорната носия, който ще се проведе в града на 23, 24, 25 август. Изцяло в съзвучие с местната архитектура и традиции, организаторите на фестивала са направили всичко по силите си участниците в него и гостите на събитието да имат възможността да се потопят напълно в атмосферата на една България отпреди Освобождението и първите години след него. За целта в рамките на Фестивала на фолклорната носия е забранено както използването на мобилни телефони, фотоапарати, пластмасови чаши, чинии, бутилки, термоси, вилици, лъжици, салфетки, така и носенето на съвременни дрехи и чанти, дори, слънчеви очила. За всички желаещи да посетят Жеравна по време на събитието, организаторите са се погрижили да осигурят всевъзможни фолклорни носии, а редом с тях и автентични черги, рогозки и торби, точно като тези, в които нашите дядовци от „време оно” са си носили най-необходимите неща. В програмата са включени изпълнения на различни фолклорни ансамбли, истински пехливански борби и, разбира се, по стар български обичай, много хедонистични наслади за любителите на хапването и пийването.

 

Фестивалът на фолклорната носия – Жеравна 2013 е предизвикателство към нас – градските хора, да се откъснем от удобствата на съвремието, доказвайки, че те са просто един желан спътник, а не обсебил ни технологичен демон. Но също така Фестивалът е и една възможност да превърнем далекогледа, през който гледаме към корените си, в калейдоскоп, който превръща сетивата ни в част от тези корени.

Повече информация за фестивала и за различните фолклорни носии можете да намерите на www.nosia.bg
 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н