Посоки Към рубрика

НА МОРЕ В НАЧАЛОТО НА ЕСЕНТА

 

Лятото си отива с бавни стъпки, слънцето вече не напича така жарко, тълпите туристи намаляват и постепенно всички се завръщат към ежедневието. В този промеждутък от време, в края на лятото и началото на есента, е моментът, в който морето си остава на „морските“ хора и на спокойствие и тишина можем да се насладим на многото прекрасни и не толкова известни местенца по Черноморието. Да речем, че тръгнем на юг от Бургас. Представете си двулентовия път, нежните лъчи на слънцето и последните прелетни птици, пътуващи на юг – просто страхотно!

 


И като сме тръгнали на юг, няма как да не се разходим до Бегликташ. Случайно откритото от овчар  древно светилище на траките е място, което не трябва да се пропуска. Намира се съвсем близо до Приморско и има много указателни табели. До самия комплекс не може да се стигне с кола, една част от пътя се изминава пеш. В околността има намерени много подобни светилища, но Бегликташ е най-запазеното през времето. Предполага се, че е издигнат от траките в прослава на Слънцето и Земята. Изключително добре е запазен олтарът, където жреците са извършвали ритуалите, олицетворяващи свързването на тези върховни богове за траките. Съхранен е и тронът, откъдето върховният жрец е контролирал свещените ритуали. Усещането да си там е много необикновено и малко нереално, сякаш си се върнал много назад във времето.

 

 

Съвсем близо до Бегликташ се намира един от най-хубавите, не толкова известни и слабо посещавани плажове – миденият плаж на Маслен нос. Не е лесно да се стигне до там, но със сигурност си струва. Има красиви места по пътя, където можете да опънете палатка и да си подарите вечер под  звездите и шума на морския вятър. Самият плаж е от натрошени мидички, но никак не боде. Водата е кристално чиста и любителите на гмуркането със сигурност ще имат възможност да разкрият чудесата на подводния свят. Има много рибари, които със сигурност могат да ви разкажат чудни истории за тайнствени пещери, пирати и скрити съкровища.

 

 

Един от последните плажове преди границата ни с Турция е и един от най-живописните – плажът на устието на р. Велека. По-красивият от двата плажа на Синеморец изпълва със смисъл думата “уникален”. Широка ивица пясък разделя морето от реката, а висока отвесна скала се спуска към мястото, където двата водни басейна се сливат. Морето обаче става дълбоко съвсем в началото и трябва да сте особено внимателни. Пясъкът е едър и задържа топлината на слънцето, което създава изключително удоволствие за ходещите по него – плаж с масажиращ ефект. Има много неща, които можете да правите тук, освен припичането на слънце. Съвсем наблизо има пристан под моста над р. Велека, откъдето можете да се качите на корабче за речна разходка или да си наемете каяк. Красивата растителност на защитената местност и редките животински видове, които с малко повече късмет можете да видите, ще ви накарат да не съжалявате, че сте пропуснали излежването на плажа. Друга възможност да разгледате красивата околност е на кон, което със сигурност ще е незабравимо приключение.

 

 

Говорейки за прекрасни кътчета на юг, няма как да пропуснем Силистар. Защитена местност, със страхотен плаж, коне и къмпинг – просто мечта. Много, много отдавна, в прекрасния, тих залив са акостирали пиратски кораби, откъдето всъщност идва и името му. Закрилян в топлата прегръдка на планината, Силистар е като картина от приказките. За разлика от плажа на Велека, тук дълбочината на морето не е толкова рязка, а бавно и постепенно се увеличава. Водата е кристално чиста и слънчевите отблясъци  някак закачливо те приканват да я усетиш. Плажът е като извадка от Червената книга за защитени видове, растителни и животински. И тук можете да захраните приключенския си дух с разходка на кон, препускайки по морския бряг. 
 
снимки: Георги Величков

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н