Посоки Към рубрика

ПАФОС

Толкова много време и енергия вложихме покрай разбирането, коментирането и съревнованието за Европейска столица на културата в България през 2019, че някак си пропуснахме да обърнем поглед към другите носители на титлата - от миналото, настоящето и близкото бъдеще. Догодина, заедно с датския Орхус, такъв ще бъде малкият крайбрежен град Пафос в югозападната част на остров Кипър - една разделена държава с разделен народ.

В митологията Пафос е споменаван като родното място на богинята на любовта Афродита. В миналото в продължение на цели седем века е бил столица на Кипър. Има си и дълбока римска история, а всичко това и до ден-днешен го прави магнит за туристи. Липсва му само силен моментен тласък като подобна голяма инициатива, която да го освежи и съживи по един по-различен начин.

Причината да му обръщаме толкова специално внимание е най-вече подходът им към идеята да бъдат Европейска столица на културата. Основният им мотив е да използват местната култура като мост за нови отношения и създаване на повече разбиране между гръцките и турските кипърци. За целта създават нещо, което наричат Open Air Factory или култура и изкуство на открито, буквално. Защото градът всъщност няма построени специализирани закрити пространста за изложби, концерти или друг вид подобни културни мероприятия. Той обаче превръща този свой “недостатък” в предимство. Компенсират го много от естествените елементи в областта - топлият климат, безоблачното време и множеството културни пространства под открито небе. Неслучайно целият град е включен в списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Идеята е тази фабрика (Open Air Factory) да обедини различни лаборатории, работни пространства и производствени звена не само в самото селище, но и в областта и различните части на острова като цяло.

Жителите на Пафос живеят под открито небе средно по девет месеца в годината - под средиземноморското слънце, под сенките на дърветата, в градините си, кафенетата, ресторантите, по плажовете и крайбрежните алеи. В крайна сметка историята на културата в цяла Европа започва именно на открито - в амфитеатрите от Античността, на агората и в цирковете.

Пафос има с какво да се похвали в този аспект: величествени амфитеатри, живописни гледки от скалите на Афродита, останки от баните на Адонис, както и самите бани на Пафос, Акрополът, т.нар. Фонтан на любовта, Гробниците на царете, църквата Света Соломони, средновековният порт, метоха на манастира Кикос, базиликите Свети Георги, Залива на коралите, археологическият парк, византийският музей, както и голям аквариум, в който се отглеждат най-различни средиземноморски и тропически видове, сред които и крокодили. И това съвсем, съвсем не е всичко. Атмосферата си остава неописуема, но много силен техен коз.

Откакто печели титлата за Европейска столица на културата 2017 Пафос се активизира в най-различни дейсности на открито. Филмови фестивали с разнообразна тематика на плажа, концерти в античния одеон, Международен фестивал на древната гръцка драма, конкурси за композитори, както и за архитекти, които да предложат интересни варианти за временни външни конструкции. Прави се серия от специални пощенски марки, а градът е и домакин на странстваща сцена с изпълнения на различни чуждестранни изпълнители и какво ли още не. И всичко това само като подгряване на същинската кулминация от събития, срещи и вдъхновения, която предстои догодина и ще превърне Пафос в една желана близка дестинация, особено ако се оглеждате за следващото си интересно пътуване.

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н