Посоки Към рубрика

В ПЛОВДИВ ПРЕЗ ЯНУАРИ

 

“Отбивки” е рубриката, в която някой местен ни упътва какво да не подминем този месец в даден град. През януари се обърнахме към културния мениджър от Пловдив Стефка Цанева, която участва активно в организацията и реализацията на културни проекти в града, била е куратор на “София Куиър Форум” 2014 и фестивала „Улица Отец Паисий“ 2013 . Силно се вълнува от съвременно изкуство и е автор и водещ на предаването „Молескин“ по Радио Пловдив.

 

„Малдорор“ за първи път на сцената на Кукления театър
Ани Васева и нейните близки съмишленици от група „Метеор“ - философът Боян Манчев и актьорът Леонид Йовчев - дават свобода на маниакалната си обсесия по митично-легендарното произведение на Лотреамон „Малдорор“ в моноспектакъл, който зашлевява, зашеметява и обезглавява. Оставен сам насред искрящо бялата празнина на сцената, Леонид Йовчев в ролята на Малдорор разказва за терзанията си като „лош“ човек и своята любов към въшките.
Държавен куклен театър – Пловдив (ул. „Христо Г. Данов“ 14), 18 януари, 19 ч.

 

 

Последни дни на изложбата „Aftermade” на Шакир Гьокчебаг
В началото на ноември миналата година галерия SARIEV Contemporary представи първата изложба в България на турския художник Шакир Гьокчебаг. В работата си той използва ежедневни предмети – били те четки за обувки, закачалки или чадъри, които в неговия фантастично-поетичен свят се пренареждат и организират в строга симетрия или организиран хаос, за да се превърнат в есететически обекти.
Галерия SARIEV Contemporary (ул. „Отец Паисий“ 40), до 15 януари, всеки делничен ден от 10 до 18 ч.

 

 

Отворена покана за участие в първия фестивал на светлината в Пловдив – LUMMIX
Между 30 април и 2 май тази година Пловдив ще бъде домакин на първия фестивал на светлината - LUMMIX. В момента тече и отворена покана за участие във фестивала. До 30 януари артисти, архитекти и технолози могат да изпращат своите предложения за светлинни проекти или пърформанси, които да се представят в градска среда или в рамките на изложба в Баня Старинна.
Информация и условия за участие - www.lummix.eu. Краен срок: 30 януари.

 

 

„Молескин“  по Радио Пловдив 

Вече от над две години предаването „Молескин“ среща слушателите си с интересни личности от сферата на културата, които представят себе си и работата си чрез любимата си музика. Произволно няколко имена: Александър Секулов, Манол Пейков, Рейчъл Роу, Ованес Торосян, Ирмена Чичикова, Диана Иванова и други. През новата година екипът на предаването – Стефка Цанева (аз:) и Виктор Янков – е подготвил нов формат с тайни концерти с български музиканти, които ще свирят своята любима музика. Очаквайте скоро повече информация, аудио и видео, както и хинтове къде и кога са концертите тук: 

https://www.facebook.com/moleskinbroadcast/?fref=ts 

 

„Молескин“ се излъчва всеки петък от 17:00 с повторение в неделя от 19:00 по Радио Пловдив. Цели броеве на предаването могат да бъдат слушани онлайн тук: https://www.mixcloud.com/Moleskin/ 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н