Посоки Към рубрика

В ПРАГА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

“Отбивки” е рубриката, в която някой местен ни упътва какво да не подминем в даден град. Този месец се разхождаме из Прага, където наш гид е художникът Любен Петров - Lyube. Негова изложба може да видите до края на февруари в Coworking Prague.

 

Ай Вей Вей за 220 години от създаването на Националната галерия в Прага
Световноизвестният артист и китайски дисидент Ай Вей Вей гостува за първи път в чешката столица по повод отбелязването на 220-годишнината от създаването на Националната галерия със своята изложба Zodiac Heads. Пред самата сграда ще бъдат експонирани 20 бронзови глави на животни от китайския зодиак. Представянето на Zodiac Heads на обществени места цели да припомня на хората за сложната връзка между изкуството, историята и политиката и как произведенията отразяват мисията и идентичността на изложбените институции.
Национална галерия (Dukelských hrdinů 47), 06.02.2016 - 31.08.2016, всеки ден от 10 до 18 ч.

Проектът LEO, който променя възприятието на гравитацията
Какво би се случило, ако законът на гравитацията изведнъж се промени? Проектът LEO е замисляща, трогваща, забавна, сюрреалистична и изненадващо докосваща творба, която предизвиква сетивата и изпробва възприятията на реалността чрез хитра заигравка между пърформанс и видео прожекция. Режисьор е актьорът и режисьор от Монреал Даниел Бриер, а концепцията е базирана върху оригиналната идея на Робиас Вегнер. Проектът е отличен и с няколко големи награди на международния фестивал Edinburgh Fringe.
la Fabrica, Studio 1 + bar (Komunardu 30), 17 и 18 февруари, 19:30 ч.

Helen Sung представя шестия си солов албум
Aмериканската пианистка и композитор Helen Sung идва в Прага за първи път и ще представи шестия си солов албум Anthem For A New Day (2014), който излезе в каталога на Concord Records. Родената в Хюстън, Тексас, изпълнителка има множество участия във фестивали като тези в Нюпорт, Монтрьо, Детройт, а освен солово се изявява и в съвместни проекти като албума Mosaic Project, донесъл “Грами” на Тери Лин Карингтън. Музиката на Helen Sung пасва точно на определението за модерен джаз, черепещ от най-добрите традиции в този стил, но в същото време и с принос като композиране и импровизиране.
Jazz Dock (Janáčkovo nábřeží 2), 18 февруари, 22 ч.

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н