Посоки Към рубрика

НА СЕВЕР ОТ НЮ ЙОРК

В града на безспирния ритъм и неограничените възможности е лесно да си представим разнообразието от изложбени пространства. Свободата да изразяваш себе си по всеки начин, който смяташ за правилен, позволява всяко кътче да служи за галерия - от поп-ъп изложби в гаражи или фабрични пространства, през тротоарите на шумящите улици, изпразнените училища и покривите на жилищни блокове. Наред с пространствата-институции, за които всички сме чували, като Музеят за модерно изкуство MoMA, впечатляващия с количеството на колекцията си Metropolitan Museum of Arts и редицата престижни галерии в Chelsea, също толкова неуморно стоят и още хиляди малки и големи галерии, музеи и студиа. Всички те, заедно и равностойно, оформят жужащия творчески заряд на Ню Йорк - толкова цветен, смел и безсънен като самия него. 
 
 Alexander Liberman, Storm King Аrt Center, снимка: Грет Костадинова
 
Ако сте решили да обиколите всички пространства за изкуство в Ню Йорк, ще ви отнеме месеци и то дори ако подбирате само спрямо своя собствен вкус. В това приключение ще ви помогнат разнообразни пътеводители, блогове и статии на всеки преминал през това преди вас и решен да разкаже за него. Колоритно, от много ъгли и във всички сезони. Затова, за да не преповтаряме тендециите, решихме да ви препоръчаме няколко впечатлили ни места. Извън града.
 
Dia:Beacon е съвременно изложбено пространство, което се намира на 60км северно от Ню Йорк и е разположено в бивш завод за печат на опаковки. Арт центърът е второто за Dia Art Foundation място след основаването й през седемдесетте години с мисия да показва и колекционира широкоформатно изкуство. Огромните й изложбени зали и външни пространства позволяват разгръщането на тази концепция, отличаваща се със силен кураторски подход и смели избори на проекти, голяма част от които site-specific (изработени за конкретното пространство). Освен в своите обекти и областта на Ню Йорк, Dia се грижат и за прозведения в Германия като “The Vertical Earth Kilometer” на Walter De Maria - дълъг един километър месингов прът, вкопан в земята. Особено впечатляваща работа от тези на показ в момента в Dia:Beacon е светлинната инсталация untitled (to you, Heiner, with admiration and affection) от 1973 г. на Dan Flavin. Разположена в подземията на центъра, тя въздейства на сетивата със своята зелена флуорисцентна светлина като отмива възприятието за цвят, след който реалността изглежда като че ли сте попаднали на чужда планета със розово слънце. 
 
Dan Flavin, Dia:Beacon, снимка: Грет Костадинова
 
Продължавайки още двайсетина километра на север от Dia:Beacon, се открива и едно забележително изложбено пространство, този път обаче изцяло на открито. Storm King Art Center събира най-голямата колекция от широкоформатни съвременни скулптури в Съединените Щати, разположени на терен от два квадратни километра. С променливия си терен, редуващ полегати хълмове, водни площи и малки гори, денят в центъра те омагьосва, все едно си попаднал в сцена на новия световен ред - огромни зелени открити пространства, изпълнени с изкуство, и спокойни зрители, които наистина се интересуват от него. Е, или поне ние си представяме бъдещето така!

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н