Посоки Към рубрика

МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА

 

Ако играехме на асоциации, когато някой каже Ели Цонова (познавате я като @_e_l_l_y_ от Instagram), друг щеше да "познае" Берлин, или обратното. Двете имат нетрадиционна връзка. Ели е от хората, които нямат снимка под Бранденбургската врата, но пък познава закътаните кътчета на Кройцберг, Марцан или Нойкьолн, че дори знае кога и как пада светлината на любимите ѝ локации. Може да я засечете и от двете страни на стената, но намира Източен Берлин за по-фотогеничен.

 

 

Тази година останах без платена отпуска още през септември. Оказа се, че съм успяла да се разделя с цели 24 дни, от които 20 съм прекарала в Берлин. Защо точно Берлин? Защото е един безкраен извор на вдъхновение. Като една птица, избягала от клетката си след години на затвор и правила, Берлин е разперил своите криле и се наслаждава на свободата. А тази негова свобода е заразна. Всеки посещава немската столица по различни причини. Някои търсят най-вкусния чийзкейк, други обикаляме да снимаме геометрии, трети се редят на километрични опашки пред Клункеркраних и Бергхайн с надеждата да надникнат в един нов разкрепостен свят.

 

Хубавото на Берлин е, че каквото и да търсите, намирате поне пет други неща. Зад всеки ъгъл ви чака нова арт инсталация, алтернативни обиколки на подземния свят на столицата, колелета под наем или просто нов интересен човек, с когото да изпиете по едно Клуб Мате.

 

 

Това, което според мен прави града толкова автентичен, е фактът, че берлинчаните не се срамуват от историята си. Даже обратното – всяка сграда, която дори само далечно е обвързана с немската история, днес може да бъде посетена и разгледана. Така ще се озовете в изоставената шпионска база Teufelsberg, която е най-голямата стрийт арт галерия в Европа. Бившите бомбоубежища също са превърнати в атракция за по-смелите туристи, които не се страхуват да слязат 60 метра под земята и да слушат как преди само 70 години на същото място хора са намирали спасение от бомбардировките. Ако и вие сте сред дръзките пътешественици и действително попаднете на такъв тур, обърнете специално внимание на цифрите по стените на бункера – те индикират броя на хората, които могат да се помещават там, преди въздухът да започне да свършва.


Друга задължителна дестинация е Музеят на евреите. За разлика от други музеи, в този няма да откриете безкрайни истории или артефакти. Тук главната атракция е архитектурата. Дело на световноизвестния архитект Даниел Либескинд, сградата ще ви накара да усетите историята на евреите по един много специален начин. Разделена е на три исторически оси, всяка от които води към внушителни помещения, които ще ви оставят безмълвни под тежестта на успешното преплитане на дизайн и история.

 

 

И до днес можете да видите останките от Берлинската стена, старателно изрисувани с графити. При последното си посещение на европейския Ню Йорк имах късмета да спя в апартамент точно срещу най-голямата съхранена част от стената, позната като Ийст сайд галерията. Когато започнах първия си ден там със закуска на слънчевия балкон, гледайки именно тази граница от отминало време, се замислих колко голям късмет имаме, че виждаме един нов Берлин. Приемаме свободата му за нещо естествено, а дълги години този един Берлин се е състоял от два коренно различни свята – Източен и Западен.

 

 

Днес Берлин продължава да не е само един свят, но вече не е Източен или Западен. Берлин е Кройцберг, Мите, Пренслауерберг, Нойкьолн и още много други единици, играещи важна роля за пъзела на столицата. Никой няма да ви спре да преминете от една единица в друга, а и те до голяма степен са толкова преплетени, че преходът се случва напълно естествено. Но за разлика от миналото, когато стената е разделяла не само семейства, но и потока на информация, днес е толкова лесно да се увлечете по някой нов тренд, да прекосите целия град, за да стигнете до любимия си нов ресторант, или просто да се разходите безцелно из някоя досега непозната за вас част. Затова падането на стената не означава само съединението на Берлин, но и избор.

 

снимки: Ели Цонова

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н