Посоки Към рубрика

ДЪЛЪГ УИКЕНД


Millennium Bridge, Лондон

Когато уикендът е дълъг, както често се случва през май, а лоу кост авиокомпаниите ни заливат с примамливи промоции, е немислимо да пропуснем възможността за прекарване на няколко дни в чудесен европейски град. За да ви улесним в морето от дестинации и туристически забележителности, ви подготвихме кратък списък с любопитни и изпробвани забавления в два от любимите ни града - Лондон и Берлин. Ето и нашият пътеводител за един бърз различен майски уикенд:


Louise Bourgeois в Tate Modern, Лондон

МУЗИКА И БАРОВЕ
Ако предпочитате разговори до зори в приятелска компания, винаги може да се отбиете в някой пъб. В Лондон те са на всеки ъгъл. А за концерт определено мястото е Роял Албърт Хол. Може да си вземете и питие от бара - традиция, която липсва в нашите концертни зали, но там е радушно приета. Сохо все още е любима дестинация за нощен живот на туристите, докато местните предпочитат Източен Лондон, където бързо ще се уверите, че електронния Hackney е пулсиращото сърце на града. За любителите на джаза - в Ronnie Scott's Jazz Club може да попаднете на качествена негова извадка, а в прекрасния Nightjar ви очакват джемсешъни в уютна атмосфера и най-добрите коктейли в тази част на Лондон и това полукълбо.

УИКЕНД БАЗАРИТЕ
Може би един от най-интересните уикенд базари е този в Нотинг Хил. Всяка събота и неделя там по традиция се провежда винтидж базар, който събира антиквари от целия град. По уличките на квартала ще откриете всичко - стари мебели, бижута, карти, дрехи (в Лондон шапките винаги са на почит) и разнообразие от типажи, които мегаполисът събира на едно място. Същински рай за любителите на портретната фотография.


British Museum, Лондон

MУЗЕИ И ГАЛЕРИИ

Почти всички културни институции в града са със свободен вход и това е чудесен начин да прекарате един вдъхновяващ дъждовен следобен без да харчите. British Museum винаги си заслужава и неслучайно се нарежда сред музеите с най-богати колекции в света, но наш фаворит си остава Tate Modern. В момента там може да видите експозицията на Луиз Буржоа, колекцията от модернистични фотографии на сър Елтън Джон и изложбата на Wolfgang Tillmans.

ХРАНАТА
Най-добрата идея за един вълнуващ кулинарен уикенд в Лондон си остават скритите местенца, встрани от туристическите атракции. Едно такова „изпробвано” място се намира в сърцето на Сохо. На входа му ще видите огромен неонов надпис „Peep show”, а на вратата към подземието ви очакват образи като от "Туин Пийкс", прилушена червена светлина и загадъчна черна завеса. Не се чудете къде сте попаднали, защото не всичко е такова, каквото изглежда. Зад тази фасада ще откриете Bodega Negra - един от най-добрите тапас барове в града.Музеят Hamburger Bahnhof, Берлин

THE GREAT OUTDOORS
Берлин може да няма море или живописни планини, но целият му регион е осеян с ярко сини малки и големи езера, голяма част от които крият вълшебни малки плажчета. Те са все още дестинация за местни и познавачи, затова дори в топлите почивни дни имате възможност да се натъкнете на усамотен пристан сред неподправена природа и тишина. Само скочете в най-близката car2go и след 40 мин. сте там.

Самият град също е изпълнен с паркове и канали, но наш фаворит е изоставеното летище Темпелхоф - място за пикник, спорт, пускане на хвърчила, дори и за градско биоземеделие.

КНИЖАРНИЦИТЕ
Ако сте любители на книгите и арт изданията като нас, си отделете ден за книжарниците на Берлин. Do you read me?! в Mitte е задължителна спирка за всеки фен, осеяна с най-новите попълнения от независими списания и арт литература от Европа и света. Книжарницата на музея Hamburger Bahnhof пък е една от най-заредените съвременни книжарници, които сме виждали, и след нея, признаваме, дори не стъпихме в самия музей.

Ако пък ви вълнуват зиновете и творческите експерименти, за вас е потайната Neurotitan, която освен книжарница има и галерия, скрита в Haus Schwarzenberg - едно от малкото не джентрификирани съкровища в сърцето на Берлин. И разбира се, ако сте фен на комикс културата, не пропускайте да прекарате няколко часа в станалата популярна Modern graphics и нейните книжарници в Кройцберг и Пренцлауер Берг.


Изглед от Bar Klunkerkranich, Берлин

ПОГЛЕД ОТГОРЕ
Добър начин да изследваш един град е, когато го погледнеш отгоре. В Берлин няколко места предлагат този лукс. Най-класическият от тях е Телевизионната кула, чийто ресторант, разположен на върха, приема посетители до полунощ на 200 м височина.

Нашето любимо високо място обаче е скрито, както повечето вълшебни места в един град. Закътано на последния етаж на мол в Нойкьолн, Bar Klunkerkranich предлага удивителна 360° гледка над Берлин, бърза храна и студена местна бира. Въпреки многото пътеводители онлайн обаче, отнема време, за да бъде намерен, затова се заредете с GPS и търпение. Заслужава си!

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н