Посоки Към рубрика

GRAFFITTI ТЪРНОВО

Първите асоциации, които поражда споменаването на Велико Търново, са вековната крепост-пазител на Старопрестолния град – „Царевец“, или тесните улички между екзотичните старовремски и не чак толкова старовремски къщи, които предоставят на обитателите си рядко срещаната възможност да живеят в мазето и да имат тераса с чудесен изглед. Специфичният дух и атмосфера превръщат града в неделима част от българската история. По стените си той пази свидетелства за развитието на българската култура през вековете във всичките й измерения, в това число и българската стрийт култура.


Първата великотърновска хип-хоп група – 187, е създадена през 1999 година. По това време вече от близо петилетка Велико Търново се е утвърдил като школа на DJ-сцената в лицето на DJ Stevie G, DJ Emo, DJ Stereo, DJ Kick и др. Под „Царевец“ се провеждат и едни от първите в страната B-boy батъли, а флагмани на това разклонение на хип-хоп културата в града са Любо Черния, Станката и Валсоя и др. Тази благоприятна среда за развитие на доскоро непознатата за България презокеанска култура, неповторимият дух на Велико Търново и Факултетът по изобразително изкуство в местния университет превръщат града в притегателна точка за млади художници от цялата страна, някои от които вече припознали като свои идеите на хип-хопа и по-специално неговото визуално превъплъщение – графитите.


Началото на това улично изкуство във Велико Търново поставя малко известен тогава райтър от Търговище с таг NASTE, който години по-късно ще се превърне в една от легендите на графити-културата в България. Вече член на едно от най-старите „бомбаджийски“ крюта у нас – LBC, NASTE събира около себе си артисти от различни краища на България, които се обединяват под името NTN. Един от тях е и NDOE от добричката хип-хоп група DRS. Други тагове, които остават под творбите на NTN, са тези на ERKA, ZERO, PORN и GHOST. NTN дават тласък за развитие на една много динамична творческа среда в градски условия, която често придобива лек железничарски уклон и примесва в себе си удоволствието от изкуството и адреналина на предизвикателството. Години по-късно, едно по едно започват да се раждат нови графити крюта, които продължават традицията, оставена от NASTE и NTN. Графити културата във Велико Търново продължава своя живот в лицето на UNL, KBS, TLC, DEART и SUNSHINERS, които и до днес продължават да оставят своя отпечатък по стените на града.


Възходът й съвпада с пик и на българската хип-хоп музика в края на 90-те и началото на новия век. Велико Търново се превръща в арена на редица концерти и фестивали, в които участие взимат както най-нашумелите имена на рап сцената, така и тепърва прохождащи групи, оставили дълбока следа в историята на тази музика в България. Логично за времето си концертите често са придружени от графити състезания, къде легално, къде не. А планинският град още пази по стените си следи от едни от най-сериозните хип-хоп събития, случвали се в страната.  Еманация на тези тенденции от първото десетилетие на 21 век е и досега провеждащият се всяко лято фестивал Nature All HipHip, поддържан от местната хип-хоп и графити общност, който продължава да пази в себе си романтиката на културата в най-естествения й вид и да дава поле за изява на наследниците на онези групи и улични художници, които поставиха нейното начало преди толкова години.

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н