Посоки Към рубрика

КЪЩЕЛИЕ ЗА МУЗИКА И СКУЛПТУРА В СЕЛО ДРЕНКъщелие. Така наричат дома си в радомирското село Дрен музикантът Росен Захариев-Роко и скулпторът и художник Велика Прахова, които заедно с двегодишния си син Мартино разпределят времето си между живота сред природата и София. Роко започва да свири на пиано, когато е на седем, а на десет открива тромпета. С него преминава през Софийското музикално училище, Ротердамската консерватория и посещава класове в Музикалния колеж "Бъркли" в Бостън. На родната сцена е познат като част и двигател на авангардни проекти като FlyWeToTheMoon (с Георги Дончев и Теодор Стоянов), а през 2012 г. създава джаз-формацията Mетаforмоza, която е активна и до днес. За себе си казва, че не обича да бърза и внимателно слуша интуицията си. Определя музиката като огледало: "От човека зависи какво ще види ухото му и дали ще успее да чуе музиката в тишината." Велика, която завършва Националната гимназия за приложни изкуства и продължава обучението си с бакалавърска степен по "Скулптура" и магистратура по "Дигитални изкуства" в Националната художествена академия, отдава еднакво значение на скулптурата като форма в пространството и на начина, по който тя си общува със самото пространство. Това стои в основата на нейните сламените скулптури в Синеморец, но Велика често се вдъхновява от обкръжаващата я среда. Преди това от ръцете ѝ се появяват кални хора в село Емона и една кална русалка в Синеморец. Сякаш работи с преходността на времето, избирайки често избирайки подобни неустойчиви материали.

Село Дрен само̀ намира Велика, когато група скулптори, начело с Емил Попов, я канят да стане собственик на част от стар овчарник, който сами да превърнат в скултурна база, където да разполагат със свои ателиета. "Съгласих се веднага, въпреки че нямах лев за тази стъпка, но нямах съмнение, че това е моят път", разказва Велика.
Голямата промяна идва, когато в живота на Велика и Роко се появява Мартино и те преустройват ателието, за да могат да го обитават постоянно. Така се ражда Къщелие.В момента в ход е строежът на музикалното студио на Роко, както и на дървено бунгало, което наричат "бабината къща", защото в него ще се развихрят майките им.

С какво животът сред природата привлича Роко и Велика? "Там всичко е истинско. Всичко мирише и изглежда така, че да ти стане хубаво. Всичко те изпълва", казва Роко. "Аз съм жива природа и сред природа съм си у дома. Моят дом сега е село Дрен", допълва Велика. Колкото до постоянното движение между Дрен и София, те са свикнали да балансират времето си. "И двамата сме спонтанни и правим бързо организирана програма за действие, когато на някой му изникне работа. Свикнали сме с живота на артисти със свободни професии и динамиката и разнообразието ни харесват. Дори и несигурността ни харесва", отбелязва Велика. Откриват ли някакви недостатъци в този режим на съществуване? За Роко единственият такъв е липсата на културен живот на село, а Велика засега не може да каже. "С дете е по-сложно и още не сме го измислили", казва тя.

Тъкмо синът им Мартино е голямата въпросителна в техните бъдещи планове. И двамата са категорични, че животът на село му се отразява положително. Според Роко отрастването му между селото и града ще му даде много по-реална и цялостна картина на света и социалната обстановка в държавата, отколкото ще имат повечето негови връстници.В същото време още не са взели решение за неговото образование.
"Предполагам, че това до голяма степен ще определи географското ни местоположение", изтъква Роко.

За Велика всеки ден в Дрен е една интересна история. Едно време живо и богато, с времето селото обеднява и опустява. В последните години обаче немалко нейни приятели и познати купуват имоти и се преместват да живеят в района. Според нея поле за развитие има.
Една от мечтите ѝ е, ако се съберат достатъчно съмишленици, да направят детска градина, училище, галерия и кино. Затова и препоръчва на всички желаещи да посетят селото. Роко е нов жител на Дрен, но смята, че е един от щастливците, които са намерили своя пристан.Животът на село ги вдъхновява и като артисти. Велика признава, че няма време за почивка, но не ѝ се и почива. Освен да вписва музиката си сред природата, Роко намира, че този режим на съществуване е жизненоважен за съхраняване на човешкото в тях. Със завършването на неговото музикално студио ги очакват и съвместни творчеки проекти.

А ще се промени ли ролята на селата с оглед на пандемията от COVID-19 и социалната изолация? "Ако гледам с красивите си очи, всичко в селото ще става все по-добре. Пандемията ще доведе повече хора и ресурс, ще провокира развитие на културата и ще предизвика културен глад у хората. Но понякога си затварям очите и виждам само тъмно", казва Велика. Роко не би се впуснал в прогнози за съдбата на селата покрай коронавируса. Личното му наблюдение е, че животът в Дрен не спира и продължава с пълни темпове. Според него обаче съществува възможност, ако повече активни и можещи хора изберат живота на село, България да се развие като страна на щастливите хора.МОИТЕ ЛИЧНИ ФАКТОРИ ЗА ЖИВОТ ИЗВЪН ГРАДА

Роко: Въздух, вода, гледка, приятелска среда, гора

Велика: Простор, въздух, лайка, авлига, домашно сирене, хамак...
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н