Посоки Към рубрика

НОРВЕГИЯ - ЗЕМНАТА ПЛАНЕТА ПАНДОРА


Throlltunga

Голяма част от детството му преминава в родния Шумен, но вече десет години витае из земи отвъд границите ни, като последните четири е отдал основно на прекрасната Норвегия. Стефан Стефанов ни разхожда из нея с помощта на “Wow!” кадрите, които прави по време на свободното си време сред природата. Толкова много обича да е на чист въздух, че се захваща с какво ли не, само и само да не се прибира - риболов, диво къмпингуване, скално катерене, сноуборд, гмуркане, спортно ориентиране. 


Аurland mountain

“Винаги съм харесвал фотографията. Снимам откакто се помня”, казва той. Започва да отделя повече внимание на снимането, едва когато пристига в Норвегия. И как няма - “виждаш впечатляващи пейзажи, накъдето и да се обърнеш”. Смята, че Норвегия с нейните безкрайни масивни фиорди, реки, езера, гори, докъдето ти стигне погледът, е земния вариант на планетата Пандора от филма “Аватар”. Гледката от ръба на скалата Тролтунга е част от нещата, които никога няма да се изтрият от главата му. “Чувството е все едно си седнал на ръба на света и той е в краката ти! Не мога да го опиша, трябва да се почувства…” 


Geirangerfjord 

Други такива незабравими кадри в графата гледки от Норвегия са Северното сияние, фиорда Гейрангер и неговите седем сестри (водопадите The Seven Sisters). Също и глетчера Бриксдалсбреен, който е на път да изчезне заради глобалното затопляне.
Leardal Fjord

Друга прекрасна черта на тази страна, според него, е непрестанната изненада - тъкмо, когато си помислиш, че си видял всичко, тя отново ти доказва, че не си прав. И макар доста да е пътувал и видял, нищо не може да се сравни с този негов настоящ пристан. “Скоро с приятелката ми посетихме вулкана Етна. Грандиозен пейзаж, не мога да отрека, но липсваше това чувство, което Норвегия буди във всеки един момент – сякаш ти си първият, стъпил там. 


Geirangerfjord 

Природата винаги изглежда девствена и неопетнена от човешко присъствие. Няма да видите лифтове до всяка забележителност, асфалтов път и будки, от които да си купувате вода. Защото няма да ви бъде нужно. Всичко е толкова чисто, че спокойно можете да пиете от всяко поточе наоколо. В Норвегия водата е кристално чиста и бистра, а почти зад всяко дърво се крие някоя сърна или много голям лос. Срещите с тюлен или кит в открито море са нещо нормално, а да видите голям белоглав орел, който кръжи над лодката ви, опитвайки се да открадне от улова, не е big deal. 


Geirangerfjord 

Преди време хранех един орел в продължение на месец. Накрая имах чувството, че вече ме познава, защото, като ме видеше, започваше да кръжи наоколо. Дано ме е запомнил с добро.” И ако се чудите как да подредите свите Топ 3 дестинации, Стефан изрично смята, че Норвегия има място сред тях. “Място, за което гарантирам, че ще мислите и разказвате дълго, след като сте го видели и усетили!”


СЛЕДЕТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯТА НА СТЕФАН НА INSTAGRAM.COM/STEFAN.Y.STEFANOV


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н