Посоки Към рубрика

В обятията на висините: Димитър МитевДимитър Митев съвсем отскоро е дипломиран планински водач в “Асоциация Планини и хора” и този месец му предстои защита на правото да упражнява професията пред Министерството на туризма. Той е олицетворение на определението планинар по душа, а страстта му е заразителна и успява да възпитава любовта към нея и сред децата. В момента е ангажиран с проект за създаване на туристическа инфраструктура в Странджа, организиран от ТД “Насам-натам” и неговата група “Планиландия”, който се  осъществява изцяло от доброволци с финансиране единствено от дарения. Според Димитърсъс своята прекрасна природа и множество културно-исторически обекти, Странджа има чудесен потенциал за развитие на туризъм. Планът е да се обединят всички населени места в Природния парк, както и да се създаде достъп до интересните забележителности. 

Планината до душата и сърцето
България е изключително богата на планини. Обичам разнообразието, не мога да кажа, че имам любимо място. Може би Пирин ме пленява със своя алпийски релеф, но от друга страна, не по-малко обичам да бродя в гората на Странджа и да се любувам на богатото ѝбиоразнообразие.

Топ пет за зареждане на раницата
Ако е в гората, бих предпочел: съд за вода, запалка, нож, карта и компас. Ако ще е на високо, където се предполага, че условията включват и снежна покривка, предпочитам: пикел, котки, въже, пълен термос, карта и компас (май станаха 6).Най-добрата компания

Може би децатаОбичам да възпитавам децата в любов към природата. Това ми носи истинско удовлетворение, а начинът по който изследват природата и се забавляват в нея е пленителен.

У дома в хижите

Като човек, тясно свързан с планината, всяка хижа е мой втори дом. Изградил съм някакъв подход към стопаните, обичам да съм активен и да се ангажирам с дейността им, за да улесня работата, която не е никак лека.

Най-страшната история

Бяхме наивни тинейджъри, тръгнали на зимен преход в Стара планина. Естествено допуснахме не една, а поредица от грешки. Нямахме екипировка, тръгнахме късно, не се съобразихме с метеорологичната прогноза. Вървяхме в снежна буря, стана тъмно и естествено загубихме ориентация. Лутахме се часове, останахме без сили и готови да посрещнем бялата прегръдка. Някак си открихме маркировката с единствения фенер и притокът на адреналин ни даде сили да продължим и оцелеем.Желателна промяна

Планините са естествено местообитание на дивите растения и животни, като те следва да останат максимално необезпокоявани. От друга страна, планините са чудесно място за развитие на туризъм, но той трябва да бъде планиран така, че да популяризира опазването на дивия свят и устойчивото използване на природните ресурси.
Има предостатъчно изградена материална база
, която обаче има нужда от поддръжка и модернизация, за да е привлекателна за туристи. Също така трябва да се въведат регулации на потока хора до местата с голям обществен интерес и да се контролира спазването на правилата в защитените и чувствителни зони.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н