Посоки Към рубрика

ПУСТИНЕН ОГЪНЕдин от благите представителите на човечеството, който умее да предизвиква усмивки и мигновени приятелства с хора от свестен вид. Това настрана. Иначе е доста деен и само, ако сам знаеше всички неща, с които се занимава или се е занимавал през годините… В момента се подвизава като техник и оператор на аудиовизуални продукции нейде из щатската шир, но в по-общ план го вълнуват музиката и изкуството, заради което е бил част от функцията на всевъзможни проекти - от читалища през музикални партита до арт инсталации. Открит фен е и на ром, сладолед и гурме производните на карантията. Не успяхме да подминем с лека ръка синята му брада и балетната пачка от фестивала Burning Man и го помолихме да зарадва повече хора с впечатленията си оттам. 
 


УГОВОРКА
 
Да опишеш Burning Man с думи накратко е почти невъзможно. Като за 10-годишна мечта бях изчел дузина статии, прегледал хиляди снимки и си мислих, че съм подготвен и съвсем наясно в какво се забърквам - класическа новашка грешка, както разбрах, минути след като стъпих на мистичния “пясък”.
 
ВЪВЕДЕНИЕ
 
Burning Man е годишно събитие-експеримент на основата на два фундамента - общество и изкуства. Всяка година по същото време хиляди хора от всички раси, убеждения и социални статуси се събират по средата на нищото (пустинята Black Rock в щата Невада), за да издигнат Black Rock City - едноседмичен град-утопия. Град, който оперира без валута, предразсъдъци, управляващи и управлявани, в който всички са равни, а вместо закони, има 10 принципа, които обобщени звучат така: Бъди себе си и се забавлявай, колкото и както можеш, без да досаждаш на околните и природата! Аз бих определил Burning Man като Паралелната вселена, която не си си представял, но в която винаги си искал да бъдеш.


 
ЛЮБОВ И ВИБРАЦИИ
 
Първото нещо, което прави впечатление, след шока от мащабите и извънземните арт инсталации, е сблъсъкът с безпределните любов и добри вибрации, които са навсякъде, по всяко време, по много и за всички. За всеки Urban Sapiens, попаднал за пръв път в тази среда, чувството е минимум странно. За щастие въпроси като: “Защо всички хора ми се усмихват и ме прегръщат? Очевидно не искат нищо от мен, защо са толкова любезни и приятелски настроени?” биват отвяти бързо от първата пясъчна буря или парти, на което случайно си попаднал, докато търсиш тоалетните. 


 


SURVIVAL KIT
 
Човек все пак не може да преживее само на любов цяла седмица или поне не пълноценно. Затова има задължителен комплект за оцеляване. Burning Man е различен от всички останали фестивали по това, че ти предоставя физически нищо, освен абсолютно минималното - парче пустиня, където да си построиш лагера, портативни тоалетни и медицински екипи. Оттам нататък всичко е въпрос на лична организация и автономност. Как и къде ще спиш, храна, вода, душове и т.н. зависят само от теб и бюджета ти.  В “задължителния” пакет влизат всички пособия за оцеляване в пустиня - от крем против изгаряне и прахопредпазни маски за лице до зимни дрехи (вечер температурите стигат до 10 градуса) и голям термос, който се оказа най-ценната ми вещ. Да имаш студена вода или водка по средата на пустинен, следобеден апокалипсис е абсолютно най-прекрасно на света. 


 


КУКЕР ОБКРЪЖЕНИЕ
 
Следваща стъпка е с кого и как ще къмпингуваш. Голяма компания приятели е обикновено по-добрата идея. Всеки лагер си има тема и допринася за всеобщото “бърн” щастие с нещо. Вариантите са толкова безкрайни - музикални партита, уроци по танци, йога, тематични барове, интерактивни инсталации, масажи, философски беседи, скейт рампи… 
Само няколко месеца преди началото на "Горящият човек" за щастие попаднах на група от прекрасни хора, които по стар български обичай бяха избрали да държат лошите духове далеч от Black Rock City с арт кола - Кукер. Яко? Да!  Бандата се състоеше (по подразбиране) предимно от българи - музиканти, артисти, инженери, програмисти, диджеи, лекари, техници, обединени под идеята да допринесат за културното и музикално разнообразие на едно от най-ценните и мащабни събития от този тип в света. 
 
ВПЕЧАТЛЯВАЩО
 
Всички инсталации, парти кемпове, арт коли, събития от всякакво естество са самофинансирани. Независимо със собствени средства, специално създадени за целта фондове за публична подкрепа или дарения. Никой от артистите не получава заплащане от официалната БМ организация. Неслучайно използвах “впечатляващо”. 
 
ПЛАЯ
 
На “Плая” (отвореното пространство, отвъд къмпинг зоната) можете да видите от триколки с тонколони, всякакви по вид и размер инсталации, до Боинг 747 (да, истински) или камион, маскиран като маянски войн, оборудван с аудио-визуална система, достойна да засенчи почти всеки голям фестивал. Можеш да попаднеш на световноизвестни диджеи и музиканти от ранга на Carl Cox, но няма официален фестивален line up и сцени. За тях научаваш от уста на уста или попадаш случайно, минавайки да провериш, какво ли пък се случва зад ъгъла. 


 
ИЗПЛУВАЩИ МОМЕНТИ
 
Историите са прекалено много, за да ги събера в една статия, а може би и в цял брой, но определено има моменти, които изплуват ясно над останалите мъгливи преживявания. Като онази вечер, когато едночасовото лутане из тъмната прашна пустиня, далеч от светлини и хора, ме отведе до тази едвам проблясващата лампа в далечината, която след малко се оказа таен бар, в който се влиза само, ако сглобиш паролата, след като отгатнеш десетте скрити наоколо гатанки.
Изживяването определено си заслужаваше 30 минутните нетрезви “мъки”.  Или когато всички 70000 души се бяха събрали в най-важната за седмицата вечер - когато Човекът, символът на събитието, най-накрая пламна. И как цялото Кукер семейство със затаен дъх се наслаждавахме на магическата, българска музика на Авигея и Иван Шопов, огласяща пространството около нас.  И един следобед, в който бяхме поканени да участваме в българска сватба, която безуспешно търсехме в поредната пасъчна буря, но пък съвсем случайно се натъкнахме на втора българска сватба, която не само ние ще помним цял живот. 
И за сълзите от щастие или вечерта, когато всички се покатерихме на онези люлки… мога да продължа с часове, но едва ли ще успея да пресъздам и една десета от усещането да си част от най-вълшебната случка в тази част на Вселената.
  
снимки: Стоил Андреев, Anthony Madama и Филип Петков
 
Спазвайки стриктно един от основните Burning Man принципи, Кукер кемп е отворен за всички. Можете да ги откриете на: instagram.com/kukercampКалендар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н