Акценти Към рубрика

180° “Форми” и съдържание


Лятото е време за експерименти от всякакъв тип, но докато някои от нас се фокусират (или пък разфокусират) върху морски, алкохолни, любовни и отпускарски такива, други наблягат на артистичните. В седмицата между 20 и 26 юли София за пореден път става територия за експерименти на фестивала-лаборатория за иновативно изкуство180°.

Както винаги досега, и шестото издание на фестивала води музиканти, композитори, танцьори, визуални и пърформънс артисти от всички краища на света, за да забърка интердисциплинарен коктейл с неочакван, но вероятно опияняващ ефект.


Фестивалът традиционно провокира любители и професионалисти визуалисти с конкурс за късометражен ням филм. Селектираните от международно жури филми ще бъдат озвучени с импровизация на живо от музикантите на ансамбъла на 180° и ще бъдат прожектирани пред публика на 22 юли. Срокът за участие пък е 17-ти, а темата е “Форми” и в конкурса може да се включи всеки - самостоятелно или в екип, с видео до 3 минути, като организаторите поощряват нетрадиционните интерпретации и експеримента.

180° смесва жанрове, подходи, изразни средства и импровизация, за да предложи артистичен микс от танц, музика, видео и пространствена намеса. Темата на фестивала през 2019-та “Форми” е вдъхновена от стогодишнината на Баухаус Десау - онази художествена школа, която в средата на миналия век се превръща в епицентър на модернизма, чието наследство и влияние продължаваме да усещаме с различна сила и до днес.

 

Част от забърканите във фестивала тази година са цигуларката Биляна Вучкова, флейтистката Сабине Фогел, испанската танцьорка Монтсе Гардо, кларинетистът Ричард Хейнс, звуковата дизайнерка Лаура Ендрес, мимът Петра Пеларова,българският композитор Милен Апостолов и швейцарският му колега Николас фон Ритър. За поредна година се включват музиканти от Ансамбълана академията на Ensemble Modern, студенти от Художествената академия, както и ученици от музикално училище “Л. Пипков”.

 


Локациите са повече от обикновено и освен Фабрика 126, събития ще има и в Център Проджект Лаб, Гьоте-институт, Чешкия културен център. Фестивалът отново е част от Културния календар на София, а съпътстващата програма предлага още творчески работилници за съвременен танц и музика. Графичната идентичност на 180° тази година е създадена от дизайнера Вендо Колев.

Снимки от Иван-Александър Кютев, К. Маркс, Себастиан Бекер

Повече информация на www.180-degrees.org

 

Ето и пълната програма:

20.07 - Събота - Откриване° - Тази година със своето откриване 180° провокира публиката с експеримент-изненада с отворен край. Интердисциплинарно изкуство, поп култура, медия и бит ще бъдат разбъркани в еднонеочакваноза всички интерактивно преживяване.

19:30 I Център Проджект Лаб

 

22.07 - Понеделник - Videomotion Vol. 4° - Финал на конкурса за късометражен ням филм. За четвърта поредна година фестивалът обявява конкурс за късометражен ням филм, отворен към професионалисти и любители. Избранитеот журивидеа ще бъдат озвучени с импровизация на живо от музикантите на “Ансамбъл 180 Градуса”.

19:30 I Фабрика 126

 


23.07 - Вторник
- CollectiveLab 1° - Цигуларката Биляна Вучкова (България), флейтистката Сабине Фогел (Германия) и танцьорката Монтсе Гардо (Испания) ще формират артистичен колектив и ще експериментират заедно по темата на фестивала - “Форми”. 

19:30 I Център Проджект Лаб

 

24.07 - Сряда - CollectiveLab 2° - Кларинетистът Ричард Хейнс (Швейцария/Австралия), звуковият дизайнер Лаура Ендрес (Швейцария), пантомимът Петра Пеларова (Чехия) и композиторите Милен Апостолов (България) и Николас фон Ритър (Швейцария) ще се впуснат в експеримент, вдъхновен от тазгодишната тема на фестивала.

19:30 I Чешки Културен Център

 


25.07 - Четвъртък
- IEMA LAB° - Ансамбълът на академията на Ensemble Modern ще превърне сградата на Гьоте институт в музикална лаборатория. Малко хора знаят, че тази сграда някога е била консерваторията на София. Четиринайсетте музиканти не само ще създават музика и звуци в нея, но също така ще осъществят работилници и интердисциплинарни колаборации с български артисти и възпитаници на Национална художествена академия и Национално музикално училище “Л. Пипков”.

19:30 I Гьоте-Институт София

 

26.07 - Петък - Шахмат vol. 5° - Изданието на ежегодния формат Шахмат през 2019-та има за цел да постави един срещу друг публиката и изпълнителите. Обикновено контролът върху случващото се по време на едно музикално събитие е изцяло в ръцете на изпълнителите, този път обаче публиката на 180° ще има възможността директно да контролира изпълнителите, създавайки сама за себе си един уникален пърформанс.

19:30 I Фабрика 126

 

КОГА: 20 - 26 ЮЛИ  

КЪДЕ: ФАБРИКА 126, ЦЕНТЪР ПРОДЖЕКТ ЛАБ, ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ, ЧЕШКИ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪРКалендар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н