Акценти Към рубрика

Ах, този джаз Пловдив


Антонио Санчес

Седмото издание на Plovdiv Jazz Fest се задава в края на октомври. Новината е, че на неговата сцена всеки ден от 20 ч. публиката ще може да се наслади на изпълненията на двама носители на “Грами”. Началото на фестивала ще постави "Четири млади дами пеят джаз”с участието на Велека Цанкова, Едит Унджиян, Елена Сиракова и Мирослава Тодорова, които заедно със струнен квартет и джаз трио ще изпълнят легендарни филмови композиции.

Вторият ден е запазен за четирикратния носител на престижното световно музикално отличие Антонио Санчес, станал световноизвестен с музиката от филма на Алехандро Иняриту “Бърдмен”, за която е номиниран за БАФТА и “Златен глобус”. Роденият в Мексико барабанист, композитор и продуцент ще представи в Пловдив (на 30 октомври от 20:00) композиции от един от най-ярките си и неконвенционални албуми "Bad Hombre” заедно със съпругата си, певицата Тана Алекса. Соловият албум, създаден през 2017 г., използва предимно модерни изразни средства и електроника и е изпълнен с политически послания като бунт и реакция срещу действията на администрацията на Доналд Тръмп.Антонио Санчес е роден в Мексико, където започва да свири професионално още в ранните си тийнейджърски години. Следва класическо пиано и джаз в Музикалния колеж „Бъркли“. Откакто се мести в Ню Йорк през 1999, Антонио Санчес се превръща в един от най-търсените барабанисти на международната сцена. В следващите 18 години записва 9 албума с Пат Матини и работи с Чък Кърия, Гари Бъртън, Майкъл Брекър, Чарли Хейдън и Тутс Тилeманс. Брад Мелдоу

Закриването също ще е силно - в последния ден на сцената ще свири виртуозното трио на американския джаз пианист Брад Мелдоу, който след множество номинации печели “Грами” за пръв път през 2020 г. с инструменталния си джаз албум Finding Gabriel. Като виртуозен импровизатор, който умело съчетава джаз, класика и поп, редица знакови музиканти го търсят за съставите си, а негови композиции присъстват във филми като “Широко затворени очи“ на Стенли Кубрик и “Хотел за милион долара“ на Вим Вендерс.


Пианистът безспорно е сред най-задълбочените и влиятелни джаз музиканти днес. Той ще пристигне в Пловдив в компанията на още две джаз звезди – басистът Лари Гренадиър и барабанистът Джеф Балард. Формацията има концерти из целия свят още от средата на 90-те. Паралелно Мелдау развива и своята солова кариера, но солидна част от творчество му е свързана именно с неговото трио. Днес дискографията му като лидер включва 25 албума, а още 16 са създадени в сътрудничество. През последните три десетилетия, освен със своята банда, той работи с редица знакови джаз музиканти като Джошуа Редман, Пат Матини, Чарли Хейдън, Лий Кониц, Кърт Розенуинкъл, Марк Търнър и др. Записвал е с Майкъл Брекър, Уейн Шортър, Джон Скофийлд и Чарлз Лойд. В началото на лятото излезе най-новият албум на Брад Мелдау и Orpheus Chamber Orchestra. Музикалният език на произведенията във Variations on a Melancholy Theme е комбинация от класическа форма с джаз хармонии. За първи път този проект се изпълнява на живо в „Карнеги Хол“ през 2013 г. Миналата година той издаде и албума Suite: April 2020. Приходите от него Мелдау дарява на Американската джаз фондация, която е създала спешен фонд за подпомагане на музиканти.


Билетите са в продажба в мрежата на EVENTIM, а общ билет за трите фестивални вечери може да закупите тук
Поради условията, в които се провежда Plovdiv Jass Fest тази година капацитетът на залата няма да бъде намаляван, но достъпът на публиката ще се осъществява с един от следните валидни документи: сертификат за ваксинация; документ за преболедуване на COVID-19;отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди началото на концерта. Необходимо е да се представи и документ за самоличност. Вратите отварят в 19:00 ч., за да може влизането на хората да бъде облекчено.

29 - 31 ОКТОМВРИ I ДК “БОРИС ХРИСТОВ” I ПЛОВДИВ


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н