Акценти Към рубрика

Бургас като на кино

Плакат и визуална идентичност на фестивала: Paul Voggenreiter 

Като горд съорганизатор на конкурса за избор на постер на шестото издание на Burgas International Film Festival, многократно сме споделяли, че предстои той да завладее града между 16 и 23 юли. Сега обаче вече можем да споделим и интересните подробности от програмата. Селекцията тази година ще мине през Ротердам, Венеция и дори Индия, а на специална прожекция ще гледаме и един от претендентите за „Оскар” - късометражния „Дълбоко усещане” с копродуцент Илиан Иванов. Гости на фестивала ще са белгийският режисьор Дебен Ван Дам, а компания в журито ще му правят режисьорът Камен Калев, актрисата Мартина Апостолова , операторът Калоян Божилов и саунд дизайнерът Атанас Чолаков.


Мартина Апостолова I част от фестивалното жури 

Сред акцентите е получилият две награди от „Берлинале”, „Момичето и паякът”, „Оазис” на сръбския режисьор Иван Икич, отличен във Венеция, както и „Камъчета” на П.С. Винотрадж. Международното участие се допълва и от „Нощта на звяра" на Маурисио Лейва Кок, а българска премиера в Бургас ще направи филмът „Неудържим проблясък” на режисьора Айноа Родригез. Българската късометражна конкурсна програма включва „Мечтата на Наташа” с гост режисьора Ваня Бойчева, „Божоле” на Ирена Даскалова, „Муза” на младия режисьор Свилен Славов, „Светла въртележка” на Алекс Лазаров, „Хлад” на Девина Василева и други.


All in
Волкан Юче | Белгия I 80’ I 2021 | Конкурсна програма | Българска премиера


Ще има и селекция от анимационни филми за деца от 8 до 12 години, а с Burgas Free Tour ще бъде организиран кинотур сред известните филмови локации на Бургас„Идеята ни е да „запалим” децата по кинотo, да развиваме вкус към това изкуство и да възпитаме своя публика”, разказват организаторите. В детската програма на фестивала са включени седем филма. Тя ще бъде представена от 10.30 часа на 20 юли в Центъра за съвременно изкуство "Библиотеката". Програмата се реализира в партньорство с училище „Френе”.


Виж! Първите сто I фотограф: Боряна Пандова

В съпътстващата програма е и изложбата ни „Виж! Първите сто” с избрани корици от първите 9 години на списанието, която се открива на 17 юли от 19ч. в галерия „Георги Баев”. По време на откриването ще имате възможност да се разходите между миналото и настоящето на “Виж!” – архив от броевете на деветгодишната история ще бъдат налични на място.

КОГА: 16 - 23 ЮЛИ
КЪДЕ: ОТКРИТА СЦЕНА „ОХЛЮВА”, НХК, ГАЛЕРИЯ ГЕОРГИ БАЕВ, ЦЕНТЪР ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО И БИБЛИОТЕКА БУРГАС

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н