Акценти Бургас Към рубрика

BURGAS GAME JAM 4Искало ли ви се е да „пипнете“ някой от героите в любимата си компютърна игра? Е, възможност да развихрите въображението си в тази посока ще имате в рамките на поредното издание на формата Global Game Jam, който и тази година ни очаква в Бургас.

Global Game Jam е най-голямото световно събитие за създаване на компютърни игри. То се реализира единствено от доброволци. Форматът е замислен като поле за среща на идеи и вдъхновение, като не е задължително участниците да се развиват професионално в областта на програмирането.  

По традиция, през последния уикенд на януари започва четвъртото издание на Burgas Game Jam, част от международната инициатива Global Game Jam. Онлайн записването вече започна, а началото ще бъде дадено на 26 януари от 14:00 часа в Експозиционен център “Флора”. Участието в Burgas Game Jam е напълно безплатно. Не е необходимо и играчите да притежават опит в разработването на игри или професионално да се занимават с информационни технологии. Условията на своеобразния маратон допускат “геймъри” с разнообразни знания и умения. Всеки може да допринесе към създаването на концепцията, правилата, сценария или дизайна на играта. Екипите се сформират на място от напълно непознати хора. Няма ограничения във вида на играта. Тя може да бъде компютърна, настолна или улична, но задължително трябва да се вписва в определена тема, която всички отбори от целия свят ще научат на 26 януари, петък в 17:00 часа. След съобщаването на темата, отборите имат два дни (48 часа) да създадат игра, която ще стане част от историята. Подготовката на събитието на местна почва се ръководи от Сдружение „БургасЛаб“. Организацията е съставена от млади и креативни ИТ специалисти, отдадени на идеята за популяризиране на новите технологии и нестандартните бизнес идеи. Тази година мега събитието Global Game Jam празнува своя 10-годишен юбилей и бележи рекорд от цели 100 страни от цял свят. По случая, на някои от локациите подготвят торти, които могат да се следят в Instagram, twitter и facebook с хаштаг #GGJCake.Преди началото на хакатона ще има сесия открити лекции, изнесени от топ експерти в гейм и уеб индустрията.Организаторите от БургасЛаб поднасят една от големите си изненади тази година. Гост лектор на събитието ще бъде геймплей програмист от софийския екип на гиганта Ubisoft Радослав Рачев, който ще разкаже за алгоритмите на поведение на персонажите в игрите.

Вторият лектор, Борислав Станимиров, разработва видео игри в CHOBOLABS и ще разкаже “Какво има в един game engine”. Той е C++ програмист от над 10 години, през които е разработвал игри за мобилни устройства в Epic Devs и Gameloft.

Като допълнение на цялото изживяване всички участници ще имат достъп до безплатни ресурси и учебни материали предоставени от световната платформа за разработване на игри Unity, ще разполагат с най-новите технологии в областта на игрите - Tobii Eye tracker, иновация позволяваща изцяло ново гейм изживяване, благодарение на което може да се навигира в играта чрез движението на очите и осигурените от ТехноЛогика очилата Oculus Rift, с които геймърите ще се пренесат директно във виртуалната реалност.


За записване и допълнителна информация желаещите да участват могат да посети специално създадения за целта сайт gamejam.burgaslab.org. Всички участници трябва да имат навършени 18 години или да бъдат придружавани от родител по време на цялото събитие. Бургас ще отбележи празника с пиво, предоставено от Papa Beer в комбинация с празнична Big Boy Pizza от Романс.
За втора поредна година Burgas Game Jam e еко събитие, в което няма да се използва бутилирана в пластмасови бутилки водa. За целта участниците ще могат да използват предоставените от Врита ООД филтърни кани за вода BRITA. За да подкрепи зелената кауза всеки може да носи на място и своята любима чаша от вкьщи.

Въпреки, че инициативата няма състезателен характер и тази година на джамърите ще бъдат раздадени страхотни награди. Академията по програмиране и графичен дизайн Codex ще подари безплатно обучение в областта на IT технологиите. От Хамалогика ще предоставят билети за техните вечери на настолните игри. Специални подаръци за най-добрите са подготвени от ТехноЛогика, Sutherland и Komplex2000. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Трансвагон АД и Водоканалстрой ООД.
Burgas Game Jam 2018 се осъществява за пореден път и с подкрепата на Община Бургас.


ПРОГРАМА BURGAS GAME JAM26 януари

14:00 - 17:00 Регистрация
14:00 - 14:20 Официално откриване
14:30 - 14:50 Презентация на Tobii EyeX Tracker , Лектор: Пламен Шкодров, уеб програмист, BurgasLab
15:00 - 15:50 Какво има в един гейм енджин , Лектор: Борислав Станимиров, програмист на видео игри, CHOBOLABS
16:00 - 16:50 Алгоритми за поведение на персонажите в игри, Лектор: Радослав Рачев, gameplay програмист, Ubisoft
17:00 - 17:30 Разясняване на правилата. Keynote видео от Global Game Jam и официално обявяване на темата за 2018г.
17:30 - 22:00 Сформиране на отбори и започване на работа   
                                          

27 януари

10:00 Начало
10:00 -18:00 Работа по игрите
13:00 Обяд
15:00 Краен срок за създаване на индивидуален профил в сайта на GGJ и профилна страница за играта
18:00 - 20:00 Тестване на игрите на други отбори
20:00 - 22:00 Работа по игрите                                               

28 януари
                                            
10:00 Начало
10:00 - 12:30 Работа по игрите
12:30 - 13:00 Обяд
13:00 - 15:00 Работа по игрите
15:00 Краен срок за предаване на игрите
15:00 - 16:00 Подготовка за презентации
16:00 - 18:00 Презентации - Всеки отбор ще има по няколко минути за кратка презентация
18:00 - 19:00 Play Party - гости и участници изпробват новите игри и дават своя глас в онлайн анкета
19:00 - 20:00: Закриване - обявяване на резултатите и наградиКалендар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н